Östros kritiserar Rottneros

Näringsminister Thomas Östros kritiserar i dag Rottneroskoncernen som äger Utansjö bruk och som fattat beslut om nedläggning av bruket.

En industri som Rottneros bör inte spekulera på marknaden utan måste vara beredd att gå in i långsiktiga kontrakt, enligt Östros.

Enligt Thomas Östros så har Rottneros tidigare avvisat långsiktigta elkontrakt med statliga elbolaget Vattenfall, som levererar el till bland annat Utansjö Bruk.

Tomas Östros tillägger också att han räknar med att en ökad produktionskapacitet och regeringens elmarknadsgranskning ska räcka.

För närvarande finns planer på att bygga ut elproduktionen med 20 TWh under en tioårsperiod, enligt näringsministern

Samtidigt om näringministern kritiserar Rottneros, så uppmanar också regeringen Vattenfall att förhandla om priset och hitta en lösning. Det säger Sven Eric Söder, statssekreterare med ansvar för statens ägarstyrning av Vattenfall.

- Direkt när jag fått indikationer på att det här skulle ske, tog jag kontakt med Vattenfalls ordförande, och förvissade mig om att bolaget är beredd att gå in i nya diskussioner med Rottneros, för att försöka hitta en avtalslösning som kan fungera på ett bra sätt, säger Sven Eric Söder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".