Festivaler gör det svårt att spåra klamydia

Festivalerna under sommaren försvårar spårningen av klamydia. Det säger Susanne Högberg, barnmorska på Ungdomsmottagningen i Östersund. Enligt henne är smittspårarna mycket duktiga, men det hjälper inte mycket när det handlar om sex på festivaler.

- Oftast är det alkohol inblandat och man vet inte alls vad den man har träffat har för efternamn eller var den bor. Och då är det omöjligt att få tag på den personen, säger Susanne Högberg.

Antalet personer med klamydia fortsätter att öka. Hittills i år är det en fördubbling jämfört med förra året. Och Jämtlands län ligger i toppen av antal smittade. Personal som kommer i kontakt med personer som har klamydia är skyldiga att ta reda på vilka fler som kan ha smittats. Men enligt Susanne Högberg så är det nästintill omöjligt att spåra smittan under festivaler. Och problemet växer ju fler festivaler som hålls.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".