Snart stopp för kontanthantering på länets bussar?

Nya rån mot bussförare har idag stoppat all kontanthantering i busstrafiken i Stockholm.

I Västernorrorrland finns sedan länge ett krav från bland andra fackförbundet Kommunal att få bort pengarna från bussarna eftersom rånrisken är för stor.

- Vi ska gå igenom alla linjer för att se vad vi kan göra för att åtgärda rånrisken, säger Harry Kohtala, huvudskyddsombud på Kommunal i Sundsvall

Handeln har infört nya rutiner för att få bort pengar från kassorna. Det handlar om kassor som sväljer sedlarna i kassaskåp med tidslås, om livsmedelsbutiker som ofta lika gärna fungerar som banker då kunderna uppmanas att också ta ut pengar när man gör sina matinköp - och förstås om att de allra flesta använder kort.

En konsekvens har dessvärre varit att rånrisken har flyttats till mindre kiosker, till taxi och till bussar där sedlar och mynt fortfarande finns, ibland i stora mängder.

I Västernorrland finns en ambition att öka säkerheten för bussförarna. Kommuerna med länstrafiken, bussbolaget Busslink, arbetsmiljöverket, fackförbundet Kommunal och polisen samarbetar om det.

Diskussionerna handar om att det till exempel ska bli kameraövervakning på bussar och bussvärdar, och även biljettautomater vid vissa väntplatser.

Något av detta blir det, men frågan är vem som ska ta kostnaden.Och åtgärder för att minska rånrisken brådskar, det säger Harry Kohtala, huvudskyddsombud på kommunal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".