Forsbergs drömstart blev en mardröm

Om Peter Forsberg hade gått och hoppats på en drömstart som lagkapten i Philadelphia så blev han besviken.

Första matchen med C:et på bröstet slutade med 0-4 i baken mot Pittsburgh.

Det blev ingen succé i kaptensdebuten. Det blev en förlust med 0-4 mot Pittsburgh, och det blev en match som Forsberg lämnade med en känsla av att saker och ting inte riktigt gått som det hade kunnat.

Inte för Flyers, och inte för honom personligen. För frågetecknen som Philadelphia släpade efter sig under försäsongen fanns där fortfarande. -Eftersom vi hade spelat så dåligt i träningsmatcherna (en seger på sju matcher) så hade man ju hoppats på att vi skulle få en bra start i serien, säger Forsberg efteråt.

Men så blev det inte.

Det blev en premiär där Pittsburgh överraskade, där Philadelphia överrumplades och där Forsberg själv var inblandad i situationer där man inte vant sig vid att se honom.

Vid både Pittsburghs 1-0- och 2-0-mål var Forsberg inne på isen, och vid det första målet var det han som slog bort en passning i offensiv zon och bäddade för Pittsburghs kontring. -Det var lite klumpigt. I och för sig blev det väl inte någon jättechans direkt, han sköt ju ganska långt utifrån, säger Forsberg om Michel Oullets 1-0-mål efter sex minuter av första perioden, ett skott som målvakten Robert Esche borde ha tagit. -Men visst, det var inte bra av mig. Och vi var inte bra över huvud taget.

Om det behövdes ett kvitto på Forsbergs frustration så kom det ett i andra perioden. Då, efter 13 minuters spel, hamnade han i bråk med Pittsburghstjärnan Sidney Crosby, 19. -Äh, det är sånt som händer, säger Forsberg om brottningsmatchen som förde dem båda till utvisningsbåset. -Han gav mig en armbåge och jag tyckte inte att jag hade gjort mig förtjänt av den. Mer än så var det inte.

Att Crosby och Pittsburgh till slut fick sista ordet för kvällen kunde de tacka sin målvakt för. Det var 21-årige Marc-Andre Fleury som lade grunden till segern, bland annat genom 32 räddningar i de två första perioderna.

En målvakt som hade det tyngre än Fleury var Ottawas Martin Gerber. Den förre Färjestadsmålvakten släppte in fem mål hemma mot Toronto och byttes ut inför den tredje perioden.

Toronto tog till slut en rejäl revansch på Ottawa för 1-4-förlusten kvällen före och vann med 6-0, efter bland annat två assist av Mats Sundin och en av Alexander Steen.

I Madison Square Garden gjorde Brendan Shanahan två mål för New York Rangers i 5-2-segern över Washington. Det sista målet var hans 600:e i NHL-karriären. Henrik Lundqvist stod för 25 räddningar och utsågs till en av matchens tre bästa spelare.

Utöver Forsberg debuterade även Nicklas Lidström som lagkapten i NHL, men inte heller han fick vinna i premiären.

Lidströms Detroit föll med 1-3 hemma mot Vancouver. Markus Näslund gjorde ett mål för Vancouver och Henrik Zetterberg stod för Detroits enda.

Daniel Tjärnqvist debuterade under torsdagsnatten för Edmonton och gjorde ett mål i 3-1-segern hemma mot Calgary. (TT)