Skogsägandet förändras

Antalet utbor, alltså skogsägare som bor någon annanstans än där man äger skog, har ökat kraftigt. Men tvärtemot den gängse uppfattningen innebär det inte att skogsägaren är passiv och inte brukar skogen. Bara att man gör det på ett annat sätt. Det visar en rapport från Statens lantbruksuniversitet, SLU.
Från 1976 har antalet skogsägare ökat med 100 000. Men det är samma antal skogsfastigheter. Det som blivit vanligare är att det blir flera ägare till samma fastighet och att man inte bor permanent på fastigheten. Många av de här ägarna är mycket intresserade av skogsbruk, menar man i rapporten. Synen på vad som är viktigt i skogsbruket ändras när det är utbor som äger en skogsfastighet. Man avverkar mindre och använder sin skog till rekreation och avkoppling i större grad. Ved och virke är viktigare än inkomster från skogen, eftersom många har ett jobb vid sidan av. Gun Lidestav, på SLU, menar att det sätt man använder i dag för att mäta hur aktiv en skogsfastighet är, är fel. De nya skogsägarna jobbar på ett annat sätt än vad som skedde tidigare. - Det gäller att inte bara fokusera på mängden leveransvirke, säger hon till Sveriges Radio Jämtland.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".