Bärplockare - inget för polisen

Polisen kommer inte att sätta in några extra resurser för att möta dom utländska bärplockare som väntas komma till länet. Branschen, det vill säga bäruppköparna, får ta hela ansvaret i stället. Polisen räknar med problem i Junsele, Ramsele och Solbergstrakten.
Som radio Västernorrland tidigare berättat så kommer utlänningarna inte att behöva arbetstillstånd för att plocka och sälja bär i Sverige. Det innebär inte att det är fritt fram helt och hållet. Människor från länder, som har visumtvång måste ha ett specialvisum för att få komma hit och plocka bär. En förutsättning för inresa är dock att bärplockarnas försörjning är tryggad under vistelsen i Sverige. Enligt polisemyndigheten är det nu upp till bransschen, det vill säga bäruppköparna, att ta ansvar för verksamheten. Polisen tycker därför inte att det finns någon anledning för dom att avsätta resurser för att särskilt kontrollera utlänningars rätt att vistas i landet i den omfattning, som skett under dom senaste åren. Det jobbet ska alltså skötas av polispersonal inom dom närpolisområden, där problem uppstår.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".