Kattöga av Margaret Atwood

P1 måndag 29 januari kl 11.35 och 19.35

Romanen Kattöga av den kanadensiska författaren Margaret Atwood är en berättelse med många bottnar, men framför allt handlar den om hur småflickor med ibland subtila, ibland grova medel kan göra livet till en plåga för varandra.

Huvudpersonen Elaine lever till en början ett lyckligt kringflackande liv i dom kanadensiska skogsbygderna tillsammans med sina föräldrar och sin äldre bror Stephen. Hennes far är insektsexpert och söker upp och studerar angrepp av skadeinsekter.

Men då Elaine har fyllt åtta, det är någon kring krigsslutet 1945, flyttar familjen till Toronto och hon börjar skolan och får för första gången i sitt liv flickkamrater. Och en av dessa Cordelia, blir hennes bästa kamrat och hennes plågoande på samma gång.

Berättelsen följer Elaine och Cordelia genom deras uppväxt. Styrkeförhållandet mellan dem ändras när de är i tolvårsåldern och Elaine sviker så småningom Cordelia, när denna defintivt blivit den svagare. Deras vägar skiljs så småningom, men det som hänt mellan dem bär Elaine med sig in i vuxenlivet.

I bokens ramberättelse är Elaine en framgångsrik medelålders konstnär, som sedan länge lämnat Toronto. Men när hon kommer tillbaka till staden för en retrospektiv utställning både fruktar och hoppas hon återse Cordelia och minnena av barndomen väcks till liv.

Musiken är en sång från andra världskriget, som förekommer i berättelsen, ”Comin’ in on a wing and a prayer”. Den framförs i en inspelning från den tiden av vokalgruppen The Song-Spinners, och i en senare inspelning av gitarristen Ry Cooder.

Originalets titel: Cat’s eye
Översättare: Maria Ekman
Uppläsare: Guje Palm
Producent: Sture Johansson