1 av 2
Magnus Florin Foto: Micke Grönberg/SR
2 av 2

Trädgården - en fantasi kring Carl von Linné

P1 onsdag 15 augusti kl 11.35 och 19.35

Helge Skoog läser Magnus Florins Trädgården, en följetong i nio delar

Huvudpersonen i Magnus Florins sakligt poetiska och ibland komiska berättelse heter Carl Linneus och har många yttre drag gemensamma med den nu jubilerande Carl von Linné. Men Trädgården är ingen dokumentär skildring utan en fantasi. 

I ett antal korta drömlika tablåer berättar Florin om Linneus liv bland blommorna i trädgården på Hammarby. Till sin hjälp har denne en trädgårdsmästare som i mycket är hans motsats. Om Linneus står för vetenskap och systembyggeri, så är trädgårdsmästaren naturnära och praktisk med sinne för musik, lek och trolleri. Relationen mellan dem skapar spänning i romanen. 

Här finns också bäste vännen Artedi, som forskar på fiskar, de sjuka syskonen i Småland, de tjugoåtta lärjungarna och urmakare Hörner, som ständigt passerar bärande på en bräda. 

Linneus tror inte att något nytt kan skapas. Inte heller att något kan försvinna. Med tiden tvingas han inse livets och naturens föränderlighet. 

Musiken är hämtad från CD:n The contemporary lute. Peter Söderberg och Sven Åberg spelar på luta korta partier ur Karlheinz Stockhausen’s Tierkreis  och Steve Reich’s Piano Phase transposed for lute. 

Producent: Kerstin M. Lundberg
Tekniker: Bengt Zetterman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".