Frej Lindqvist Foto: Stig-Arne Nordström

Den gamle mannen som läste kärleksromaner Av Luis Sepúlveda.

Radioföljetong i nio delar i uppläsning av Frej Lindqvist.
Översättning: Elisabeth Helms.

Luis Sepúlvedas roman är översatt till fjorton språk, och är den enda som hittills finns på svenska. Vi får besöka en sömning by i Ecuadors regnskogar, där miljön ibland kan påminna om stämningen i någon av den store latinamerikanske författaren Garcia Marquez romaner, men där själva berättelsen för tankarna till Ernest Hemingway. I byn El Idilio händer inte mycket. Två gånger om året kommer en båt som har med sig post samt en vresig tandläkare, som av många är mycket efterlängtad, trots att han åsamkar sina kunder stor smärta.
- Det är regeringens fel, förklarar han vresigt varje gång, det är regeringens fel att ni har ont!
Byn styrs av en borgmästare som förvisats till denna gudsförgätna plats, och som inte har några kunskaper om de djungler som omger honom. Hans främsta sysselsättning är att vaka över förrådet av öl, och han är outröttlig när det gäller att driva in nya och mycket fantasifulla skatter från de fattiga byborna.

Antonio José Bolívar Proano, den gamle mannen som läser kärleksromaner, vet däremot det mesta om regnskogen efter alla de år han levt bland shuarindianerna i djungeln. Nu tvingas han använda sina kunskaper igen i jakten på den blodtörstiga ozelot, ett stort kattdjur, som förvandlats till människojägare efter att en gringo dödat hennes ungar.

Om författaren:

Luis Sepúlveda föddes i Chile 1949 och var en av studentledarna under Salvador Allendes tid. Efter militärkuppen fängslades han av militärregimen men lyckades fly efter drygt två år. Han levde gömd i ett år och startade under tiden en teatergrupp som kom att bli det första synliga motståndet mot Pinochets regim. Han greps igen och dömdes till livstids fängelse. Luis Sepúlveda bor numera i Spanien.

Signaturmusik: Julio Jaramillo (1935-1978) är en legend inom den ecuadorianska musiken. Hans sentimentala kärleksvisor från fattigkvarteren i Guayaquil, där Jaramillo föddes, är fortfarande oerhört populära. Numera står försäljare i gathörnen i Ecuador och säljer piratkopior av de berömda låtarna.

Julio Jaramillo blev populär också i Mexiko, Peru, Argentina, Venezuela, Uruguay med flera latinamerikanska länder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista