Jalle Lindblad Foto: Stig-Arne Nordström

Berättelsen om herr Han av Hwang Sok-Yong

P1 tisdag 13 november kl 11.35 och 19.35

Koreakriget som pågick 1950-1953, delade den koreanska halvön i Nord och Syd, och förorsakade dess folk stora lidanden. Hwang Sok-Yong har med sin roman ”Berättelsen om herr Han” gestaltat en människa som fick sitt liv ödelagt till följd av kriget, ett öde som delas av många. Vi får följa läkaren Han Yongduk från det att han i norr vid krigets början, arbetar som professor - till dess han dör, totalt nergången och utfattig i syd.

Herr Han är läkaren som försöker följa sin heder och vägrar att enbart behandla partimedlemmar och deras familjer. Han arresteras redan i krigets inledningsskede och ställs inför en exekutionspatrull. Mirakulöst nog överlever han dödsskjutningen och tar sig till sydsidan, men tvingas lämna kvar sin familj i norr. Han återser dem aldrig mer. I syd misstänks han för att vara nordkoreansk spion och hamnar dessutom så småningom i klorna på kriminella element.

Om författaren

Författaren Hwang Sok-Yong är en ledande litterär röst bland Sydkoreas dissidenter. Han tillbringade själv sju år i fängelse i Sydkorea på 70-talet och drevs även under en period i exil. Hans kamp gällde yttrandefriheten som på den tiden inte heller i Sydkorea var självklar. Med romanen om Herr Han skildrar han delar av sin egen släkthistoria.

Romanen ”Berättelsen om herr Han” tillhör en av Hwang Sok-Yongs mer realistiska berättelser, och är hittills den enda som är översatt till svenska.

Arirang med Kyong Hi Cho, Kum Mi Yi, Im Young Baek, Chan Sub Kim, Dong Hyun Park, Jong Sul Park. Musiken och texten är Trad från Sydkorea.

Musiken i följetongen:

Arirang med Kyong Hi Cho, Kum Mi Yi, Im Young Baek, Chan Sub Kim, Dong Hyun Park, Jong Sul Park. Musiken och texten är Trad från Sydkorea.

Tegum Sanjo med Saeng-Kang Lee och Sung-Jin Lee även det trad från Sydkorea. Skivan heter Korean Traditional Music (3) utgiven hos Korean Broadcasting Cor. med Katalognr: KIFM 003

Kayagum Sanjo med Jong-Suk Kang och Chung-Man Kim även det trad från Sydkorea. Skivan heter Korean Traditional music (4) samma skivbolag som de föregående.

Yomyangch’un med Jae-Kook och Chung-Sop Kim även det trad från Sydkorea. Skivan heter Korean Traditional music (7) och även här samma skivbolag.

Berättelsen om herr Han av Hwang Sok-Yong

Panache/Albert Bonniers Förlag 2007
översättning: Anders Karlsson/Park Ok-Kyoung

nio delar

Uppläsning: skådespelaren Jalle Lindblad
Producent : Kerstin Wixe
Ljudteknik: Sven Nordström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".