Stig Claesson 1996.

Brev till en hembygdsgård av Stig claesson

P1 måndag 10 - 24 mars kl 11.35 och 19.35

Författaren Stig Claesson, Slas, gick bort i början av det här året. I Radioföljetongen kan vi nu höra hans röst igen, då han läser sin egen roman ”Brev till en hembygdsgård” i en inspelning från 1992.

I ett sönderbombat Warszawa, knappt två år efter andra världskrigets slut, börjar författaren formulera sitt ”nej” till den hembygdsgård som vill att han ska komma och hålla ett föredrag om den svenska glesbygden.

Slas begav sig, ännu inte 18 år fyllda, ut i det krigshärjade Europa. Det är bland annat erfarenheterna från denna värld i ruiner, som han formulerar i denna roman. Men här finns också en stor vrede och stillsam sorg över att människorna i den svenska idyllen aldrig förstod, hur idyllisk deras värld var i jämförelse med vad människorna i det övriga Europa gick igenom. Och att Sveriges välstånd, var direkt kopplat till krigets katastrof.

För den som är intresserad av författaren SLAS själv, hans konstnärskap, liv och författarskap, finns det i den här romanen dessutom några nycklar till den annars rätt så hemlighetsfulle Stig Claesson. Det var i romanerna (c:a 80 titlar) och i sin konst han formulerade sig, han var inte en vanligt förekommande gäst i de s.k. spalterna, utan värnade alltid om sin integritet. Men just i ”Brev till en hembygdsgård” finns bland annat bakgrunden till hur en av hans mest berömda romaner - ”Vem älskar Yngve Frej” - kom till. Här kallas romanen för ”När kronärtskockorna blommar” - och vi får också veta hur det kommer sig att Slas hellre satt ute i trappan på den konstskolan han gick, i stället för att delta i lektionerna.

Stig Claesson har uttalat att ”man måste minnas för att kunna glömma”. I ”Brev till en hembygdsgård” är det detta Slas ägnar sig åt. Han hjälper oss att minnas.

För produktionen svarar Kerstin Wixe och Bengt Packalén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".