1 av 2
Författaren Bengt Pohjanen läser sin egen roman ”Smugglarkungens son”
2 av 2
Smugglarkungen Otto Pohjanen själv, författarens far

Smugglarkungens son

P1 tisdag 25 mars kl 11.35 och 19.35

Den självbiografiske ”Smugglarkungens son” handlar om lilla ”Pänkti” som föds i skuggan av kriget som bränt allt på andra sidan älven där Finland ligger. Hembyn heter Kassa och ligger i svenska Tornedalen. Pappa Otto är smugglarkung och mamma är laestadian. I byn är de flesta kommunister och läser Norrskensflamman.

Att växa upp mitt i berättelserna om kriget är spännande för en liten pojke, som redan tidigt inser ordens betydelse, men ännu är lyckligt ovetande om att hans ord uttalas på ”fel” språk - meänkieli, tornedalsfinska.

.”Smugglarkungens son” bjuder på fantastiska berättelser om Tornedalens människor, sedda ur en liten pojkes perspektiv, och låter oss också delta i såväl spännande smugglingsäventyr som laestadianska bönemöten. Vi följer författaren fram till dess han börjar skolan och först då förstår, att han egentligen heter Bengt och inte ”Pänkti”.

Att födas in i den tornedalska identiteten är att ständigt vistas i utkanten av storsamhället Sverige, men författaren Bengt Pohjanen visar med sin roman, att det här vid gränsälven i norra Sverige, finns ett större kulturellt rum att känna sig hemma i, det ugriska.

Författaren Bengt Pohjanen läser sin självbiografiska roman ”Smugglarkungens son” som radioföljetong i 23 avsnitt. För radiobearbetningen svarar Kerstin Wixe.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista