Dag av Björn Runeborg

P1 tisdag 8 juli 11.35 och 19.35

Björn Runeborg fick Sveriges Radios  2008 för sin roman Dag. 

Dag är en stramt berättad, gåtfull och spännande historia om ofullbordad kärlek, försakelse och dyrkan.
Romanens Dag bär yttre drag av verklighetens Dag Hammarskjöld, men är snarast en ikon kring vilken romanens figurer rör sig. Miranda Dunkel älskar sedan tonåren på avstånd den tre år äldre Dag. Henrik Jagelonius älskar Miranda därför att hon precis som han beundrar skolkamraten Dag. Också för Tyra Andersson, husjungfru och senare socialdemokratisk riksdagsman, är Dag en förebild. Henrik har dessutom en teori om att det är de som älskar och beundrar Dag, som lyfter upp och bär honom och därmed har del av hans framgångar.

Berättelsen utspelas i Uppsala. Den börjar 1923 och gör sedan nedslag i tiden fram till Dag Hammarskjölds begravning 1961.
Romanen ställer många frågor. Är den ofullbordade kärleken renare och fullare än den fullbordade vardagskärleken? Skyggar Miranda för den möjliga tvåsamheten med Henrik? Behöver vi förebilder och vad händer med människor som ställer det egna livet åt sidan för att uppgå i något större?

Radioföljetongen är i 13 delar.

Uppläsare: Irène Lindh

Musik: Lars Roos spelar på piano Ture Rangströms Andante molto lento di Legenda ur Mälarlegender

Tekniker Gardar Hansen  Producent: Kerstin M. Lundberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.