Drömmen av Harry Bernstein

P1 Start 4/8 2008 11.35 och i repris 19.35

Drömmen är en fristående fortsättning på en tidigare bok av samma författare Den osynliga väggen som gick som Radioföljetong för ett år sedan här i P1.

 

Den osynliga väggen skildrar Harry Bernsteins uppväxt i ett litet industrisamhälle i nordvästra England. På gatan där han bor med sin familj är alla lika fattiga men skiljda åt som av en osynlig vägg av religiöst trångsynthet och högmod. Judar bor på ena sidan och kristna på den andra sidan.

I boken Drömmen får vi följa Harry, den lille judiske pojken och hans familj, den försupne, våldsamme och hårda fadern, modern som kämpar för dem alla, de många barnen vidare i livet.

De som håller dom alla uppe och vid mod trots alla umbäranden är moderns dröm om att få komma till Amerika. Kommer man bara dit ska allt bli bättre. Där ska Harry och hans syskon få gå i skolan, få utbildning och arbete.

Harry Bernstein skildrar i Drömmen överfarten till och deras liv i USA dit familjen emigrerade från England. Det är en gripande skildring om hur man tog sig fram under de svåra åren på 1930-talet, men framför allt en kärleksförklaring till en mor som höll ihop familjen med värme och ömhet.

Harry Bernstein som föddes 1910, debuterade år 2006 med den första boken Den osynliga väggen och då var han alltså 96 år gammal. Boken Drömmen gavs ut i våras både i USA och i Sverige och faktiskt liksom den första boken allra först - i Sverige!

Boken Drömmen är en hyllning till Harry Bernsteins moder, modern som gav dem en dröm att leva i under de svåra omständigheterna under uppväxten men också till hans fru Ruby vars kärlek, som han säger gjorde drömmen sann.

Drömmen av Harry Bernstein

Musiken som beledsagar historien här i radions P1 är jiddishmusik i inspelningar från den tiden som skildras, 1920- och 1930-talet i England och USA.

Den är hämtad från CD:n ”Klezmer Music” / Early yiddish instrumental music 1908-27, utgiven av skivbolaget Arhoolie 1997.

Boken har översatts av Nils Larsson och för uppläsningen svarar Ingemar Carlehed.

Följetongen går i 28 avsnitt.

Producent Inga Rexed

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista