Bränt barn söker sig till elden av Cordelia Edvardson.

Radioföljetong i tio delar. 1 oktober - 20 oktober, mån-tors 11.35 och 19.35 (15/10 utgår p g a partiledardebatt).

Det tog Cordelia Edvardson nästan tjugo år, innan hon förmådde formulera sina minnen från uppväxten i Berlin och koncentrationslägren Therensienstadt och Auschwitz. Den självbiografiska romanen ”Bränt barn söker sig till elden” kom ut 1984 och har nyligen getts ut på nytt i pocket. Här möter vi flickan Cordelia, som länge är helt ovetande om att hon har en judisk far, men alltid lever med känslan av att vara ”utvald”. Till vad hon är utvald, vet hon inte, men alla myter och sagor som handlar om offer, har en stark dragningskraft på henne. Så kommer då den dag hon måste välja mellan att själv offra sig, eller utsätta modern och den övriga familjen för dödshot.

”Bränt barn söker sig till elden” är inte enbart en mörk och drabbande koncentrations-lägerskildring, utan också en berättelse om en komplicerad mor-dotter relation, och inte minst en skildring av det svåraste av allt, att vara en ”överlevande” i det snälla men aningslösa landet Sverige.

Journalisten Cordelia Edvardson har efter många års rapportering från Mellanöstern, nu återvänt från Jerusalem till Stockholm. Hon har belönats med flera stora priser för sitt författarskap och sin journalistiska gärning.

Uppläsare: Gunilla Abrahamsson