1 av 3
Tripoli, Libyen SVT Bild
2 av 3
3 av 3
Sven Angleflod Foto: Inga Rexed

Ingen i världen av Hisham Matar

P1 tisdag 21 oktober kl 11.35 och 19.35

Varför vinkar inte fadern när Suleiman möter honom på gatan? Och varför kommer han inte hem när han vet att Suleimans mamma är nära att få ett nervöst sammanbrott?Det är en gassande het sommardag. Platsen är Tripoli. Året 1979. Nioårige Suleiman går till torget för att handla tillsammans med sin mamma. Hans far är bortrest i affärer. Plötsligt får Suleiman syn på en man i svarta solglasögon på andra sidan gatan. Suleiman är säker på att det är hans pappa. 

Det är den spännande upptakten i nya Radioföljetongen ”Ingen i världen” av Hisham Matar  i svensk översättning av Marianne Öjerskog.

Ingen i världen är en känslostark skildring av relationen mellan Suleiman och hans mamma och Suleiman och hans pappa i ett Libyen under Khadaffis militärregim där säkerhetspolis, underättelsetjänst och religiösa regler helt styr vardagen, där människor försvinner och sen förhörs och också avrättas offentligt i statstelevisionen. Där grannarna kan vara angivare och ingen vet vem man ska lita på.

Suleimans far kämpar för demokrati i hemlighet och Suleimans mamma dövar oron och skräcken för vad mannen kan råka ut för med sin hemliga och förbjudna medicin. 

I vardagen på Mullbärsgatan förhåller sig barnen på barns vis till det som sker. När säkerhetsmännen dyker upp på gatan för att hämta grannen stannar dock leken.  

Ingen i världen är Hisham Matars debutroman och väckte stor uppståndelse när den gavs ut i England 2006 och har sålts till 19 länder.

Roman var en av sex finalister vid det årets Bookerprisutdelning.

Hisham Matar är libyer. Han föddes 1970  i New York ( där hans far arbetade i FN högkvarteret) och växte upp i Tripoli och sedan  i Kairo.  Sedan 1986 bor han i London.

När Hisham studerade i London  1990 kidnappades hans far, som då var politisk flykting i Kairo, och fördes tillbaka Tripoli där  han torterades och fängslades.  I faderns utsmugglade brev har familjen i detalj kunnat läsa   hur han behandlades.  Breven slutade komma 1995  och sedan dess lever  Hisham och hans familj i ovisshet.

Sven Angleflod är skådespelare vid Östgötateatern i Norrköping. Just nu aktuell i uppsättningen av Mary Poppins på Operan i Göteborg där han spelar fadern i familjen dit Mary Poppins kommer som barnflicka.

Ingen i världen av Hisham Matar

Följetong i 21 delar.

Översättare: Marianne Öjerskog
Uppläsare: Sven Angleflod
Producent: Inga Rexed

Musik som används är:

Oftast i start: Cheb Khaled: Kebou, spår 2 från CD N’ssi N’ssi 

Oftast i slutet: Anouar Brahem: De tout ton coeur, spår 2 från CD Le pas du chat noir 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista