Anders Tolergård

Modern klassiker som radioföljetong: Mannen som planterade träd

Efterlängtad följetongsrepris i två delar som sänds den 29 och 30 januari.

Författare Jean Giono.  

”Mannen som planterade träd” av den franske författaren Jean Giono, sänds som radioföljetong i två delar i uppläsning av Anders Tolergård.

Förutom denna tidiga ekologiska fabel om herden Elzeard Bouffier, som på eget bevåg planterade stora skogar i Provence allra kargaste områden, får vi också höra den fantastiska historien om hur en påhittad litterär gestalt börjar leva ett liv utanför bokpärmarna.

En av författarens döttrar, Aline Giono, har i ett efterord till utgåvan av ”Mannen som planterade träd”, skrivit ner berättelsen om hur herden i hennes fars historia, plötsligt blivit verklig. Dessutom intervjuas den dotter som fortfarande är i livet - Sylvie Giono, som menar att hennes far var en av de allra första ekologerna, men att han, liksom alla människor som är lite före andra i sitt tänkande, blev missförstådd under sin levnad.

Budskapet i berättelsen ”Mannen som planterade träd” har däremot inte missuppfattats. Runt om hela jordklotet sker nu uthålliga trädplanteringar, eftersom människor insett att det är ett sätt att försöka rädda vår planet från undergång. En insikt som i Gionos berättelse, i all tysthet bärs fram av en ensam fåraherde.

Jean Giono betraktas nu som en av klassikerna i Frankrike och jämförs ibland med en av våra klassiker, Harry Martinsson. Deras syn på naturen, deras uppväxt i arbetarmiljö och deras varningar för en skenande teknikutveckling som har potential att förgöra vår planet, förenar de bägge författarna.

Andra översatta verk av Jean Giono:

Fallet Melville (1942)
Må min glädje vara (1944)
Husaren på taket (1954)
Vårvinden (Regain från 1930, Atlantis val ur Världslitteraturen år 2000.

Mannen som planterade träd

Följetong i två delar av Jean Giono (1895-1970)

Översättning : Pontus Grate
Uppläsning: Anders Tolergård
Musik: från filmen ”Nyckeln till Provence” av Vladimir Cosma
Producent: Kerstin Wixe
Ljudteknik: Sven Nordström
(Elisabeth Grate Bokförlag AB, 2006)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".