Staffan Göthe läser ”Afrikanen” av nobelpristagaren J.M.G. Le Clézio i åtta avsnitt.

Afrikanen

P1 måndag 2 februari kl 11.35 och 19.35 till och med 11 februari

I sin självbiografiska bok ”Afrikanen” berättar nobelpristagaren Jean Marie Gustave Le Clézio om de två år i barndomen han kom att tillbringa i Afrika – en vistelse som enligt egen utsago, för alltid kom att prägla hans författarskap.

Han var åtta år när han efter andra världskriget, tillsammans med sin mor och sin bror, kom till Nigeria för att återförenas med den far han inte sett sen kriget bröt ut, och som han inte längre kunde minnas. 

Fadern arbetade som läkare i den afrikanska bushen. Trots att mötet med fadern i många stycken var en upplevelse som präglades av obegriplig disciplin, regler och stränghet, beskriver Le Clézio mötet med Afrika som ett möte med såväl kroppslig som själslig frihet, en upplevelse som skulle prägla honom för resten av livet.

Afrikanen

Staffan Göthe läser ”Afrikanen” i åtta delar.

Översättning Ulla Bruncrona

Ljudtekniker Sven Nordström

Producent Kerstin Wixe

Musiken i ”Afrikanen” är hämtad från skivan DJABOTE som ingår i Peter Gabriels serie Realworld. Peter Gabriel var tidigare sångare i Genesis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".