Arto Paasilinna. Foto: Ulla Montán.

"Den ljuva giftkokerskan" i 17 avsnitt av Arto Paasilinna

Radioföljetongen sänds från 15 april till 11 maj 2009.

Arto Paasilinna är en av Finlands mest populära och lästa författare och har genom åren glatt den svenska publiken med titlar som Harens år, Livet är kort Rytkönen lång, Kollektivt självmord, De hängda rävarnas skog och Den ylande mjölnaren för att nämna några.


Den ljuva giftkokerskan är en av hans mest älskade romaner.
Sjuttiosjuåriga översteänkan Linnea Ravaska bor ensam på ett trevligt litet torp utanför Helsingfors. Hennes liv liknar till det yttre en trivsam ålderdom, men idyllen bedrar.

Linneas tillvaro förgiftas av brorsonen Kauko som tillsammans med sina likasinnade kumpaner terroriserar hennes tillvaro så till den milda grad att hon till slut tvingas rymma. Eftersom hon fruktar för sitt liv, dristar hon sig till att koka ihop en giftblandning som hon ämnar använda på sig själv om de unga busarna mot förmodan skulle hitta henne. Bättre att ta sitt eget liv, än gå en plågsam död till mötes, resonerar Linnea, som vet vad de unga männen är i stånd till. Det visar sig dock att giftblandningen börjar leva sitt eget liv på ett mycket överraskande sätt. 

"Den ljuva giftkokerskan" av Arto Paasilinna i 17 delar i uppläsning av Birgitta Smiding.

För översättningen svarar Tomas Öhrn.
Brombergs förlag. Orginaltitel: Suloinen yrkynkeittäjä.
Musik:”Huopikkaat” från skivan ”Doing” med Pedro’s Heavy Gentlemen.
”Den ljuva giftkokerskan” sändes första gången 1998.
Producenter Bengt Gustavsson och Kerstin Wixe.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".