Elsie Johansson läser "Sin ensamma kropp" Romanprisvinnaren 2009

Det känns väldigt roligt och så självklart att Elsie Johansson valde att själv läsa in sin senaste roman ”Sin ensamma kropp” som Radioföljetong. Hon tog bussen varje morgon under en veckas tid och dök upp i studion vid Sveriges Radios lokaler i Uppsala.
Hon läste, läste och läste.
Boken som vann Sveriges Radios romanpris 2009 handlar om den 72-åriga Marie-Louise Parre. Hon är änka efter en mycket framgångsrik och förmögen åkeriägare. På ytan har hon allt, men bara på ytan. Under den bor sviterna efter en hård barndom och ett olyckligt äktenskap. Men där bär hon också på en längtan och en massa ”oanvänd kärlek”.
Marie-Louise, eller Maliss som hon kallar sig, har inga barn och inga nära vänner. Hon resonerar mest med sig själv, med en inre röst som kräver att hon är ärlig. Tillsammans med ”sig själv” reder hon ut sitt förflutna och tar reda på hur hon blev den hon blev, från den unknaste fattigdom på landsbygden till den ståndsmässiga villan i staden. Ingen kan ana vad som rör sig i hennes huvud, vad det är hon tänker på, allra minst den stilige och kraftfulle hantverkaren Bockberg.

Musiken är hämtad från skivan For The Loveless and Heartless av Måns Jälevik

Producent: Sammi Nummelin
Inspelningstekniker: Jim Wahrenstedt
En produktion av Krut Ljuddesign AB
Bokförlag: Albert Bonniers förlag

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.