1 av 2
Vasil Bykau Foto: © Maria Söderberg
2 av 2
Helge Skoog

Veteranen av Vasil Bykau 13 - 21 oktober

I romanen ”Veteranen”, som utspelar sig i Belarus (Vitryssland), följer vi en krigsveteran från Sovjetunionens krig i Afghanistan.

Efter kriget är hans liv en katastrof. Hans arbete betalar sig inte, hans supande förvärras och svälten står för dörren. Plötsligt föds en vild idé i hans huvud.

Vasil Bykaus roman präglas av den svarta humor som människor som lever i diktaturer ofta tar till när inget annat återstår.

Det är kanske inte en tillfällighet att till och med vi här i väst nu nås av det överflöd på vitsar som produceras om Belarus (Vitrysslands) president Lukasjenko.

Vasil Bykau var inte bara Belarus otvivelaktigt störste författare. Efter Sovjetunionens fall intog han också en ledande position i oppositionsrörelsen mot president Lukasjenko och gick i exil 1997, 73 år gammal. 

Romanen ”Veteranen” har ännu inte kunnat ges ut i bokform i hans hemland, men har översatts till svenska av Nils Håkansson.

Veteranen av Vasil Bykau

Uppläsare: Helge Skoog
Översättare: Nils Håkansson
Förlag: Ruin
Musik: Maktens öken av Christer Molander och Johan Olkerud
Ljudteknik: Christer Molander och Sven Nordström
Producent: Kerstin Wixe, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".