Kärleken är dödens motsats av Roberto Saviano 3 - 4 mars

Det fredsbevarande uppdraget i Afghanistan har redan orsakat svenska soldaters död. För oss i Sverige är det en smärtsam nyhet, medan det för länder i andra delar av Europa inte är någon direkt överraskning att soldater dör i krig. I USA vet nu de flesta att det dör ungefär en amerikansk soldat varje dag i Afghanistan.

I Syditalien har många unga män mist livet efter att ha tagit värvning för att kunna finansiera bröllop och för att undslippa arbetslöshet. Om detta har Roberto Saviano skrivit ett längre reportage. Saviano är författaren som hotas till livet av den italienska maffian, efter att ha publicerat boken Gomorra som också filmatiserats. Men nu handlar det inte om maffian utan om arbetslösa unga män i Syditalien och konsekvenserna av krig.
I "Kärleken är dödens motsats" skildras Maria som mist sin pojkvän Enzo i det främmande landet Afghanistan, innan livet ens hunnit börja på riktigt. Titeln "Kärleken är dödens motsats" är hämtad från den berömda och mycket älskade sången "Carmela" som Sergio Bruni sjunger.

Kärleken är dödens motsatas

Författare: Roberto Saviano
Översättare: Barbro Andersson
Uppläsare: Frej Lindqvist
Musik: Carmela med Sergio Bruni
Förlag:Brombergs förlag 2008
Tekniker: Sven Nordström
Producent: Kerstin Wixe

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.