Nobelpristagare i Radioföljetongen! Andningsgunga av Herta Müller. 8/3 - 7/4

17-årige Leopold Auberg har aldrig deltagit i Andra världskriget, men liksom sina landsmän i den tyska minoritetsbefolkning som bor i Rumänien, utsätts han efter Nazitysklands nederlag för kollektiv bestraffning och deporteras till ett sovjetiskt arbetsläger. Inför resan dit packar Leo sin resväska med rakdon, parfym, damasker, en näsduk, några volymer av Goethe och tysk lyrik. Men verkligheten i lägret visar vara något helt annat än han föreställt sig. Här möts de internerade av köld, brutalitet, ständig hunger och tungt arbete, med kolskyffling, tegel och cement. Det gäller att överleva från den ena dagen till den andra.

Herta Müller är född 1953 utanför Timisoara i Rumäniens västligaste del, Banatet. I sitt självbiografiskt färgade författarskap har hon skildrat den tyska minoritetsbefolkning, Schwaberna, som sedan århundraden bott  i denna del av landet. Hennes romaner är uppgörelser med den förljuget idylliska bilden av lantlivet där och med förtrycket under Rumäniens kommunistiska diktatur. Efter att ha vägrat samarbeta med den rumänska säkerhetstjänsten Securitate och blivit avskedad från arbeten som översättare och lärare, gick Müller i exil och bosatte sig i dåvarande Västtyskland.
Andningsgunga bygger på de erfarenheter Herta Müllers vän och landsman, poeten Oskar Pastior, återberättat för henne.
Bland andra böcker av Herta Müller kan nämnas ”Flackland”, ”I dag skulle jag helst inte velat träffa mig själv” och ”Redan då var räven jägare”.
Herta Müller tilldelades 2009 års Nobelpris i litteratur.

Andningsgunga av Herta Müller

Författare: Herta Müller
Översättare: Karin Löfdahl
Uppläsare: Johan Lindell
Förlag:Wahlström & Widstrand 2009
Musik som spelas är Tango för piano av Igor Stravinskij, inspelad av Columbia Jazz Group 1965
Ljudteknik: Fredrik Nilsson, Frekvent Media
Producent: Ludvig Josephson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.