1 av 2
Författaren Barbro Lndgren. Foto: Kerstin Wixe/SR
2 av 2
Bokomslag Tre flugor av Bach. Författare: Barbro Lindgren. Illustratör:Madeleine Pyk

Skalbaggspassionen i två delar av och med Barbro Lindgren 8 - 9/4

Hur gåtfull är inte barndomen? Vad minns vi? Vad är sanning och vad är längtan? Hur stor var vår glädje och hur djup vår sorg?

Så skriver Barbro Lindgren i förordet till den lilla boken ”Tre flugor av Bach” där hon helt enkelt bett tre av sina vänner berätta om vad de minns från sin tidiga barndom.
En av vännerna är Carin Bruce som föddes 1927 och som hade en kaotisk barndom till följd av sin fars stora erotiska intresse. Barbro Lindgren har döpt berättelsen till ”Skalbaggspassionen” eftersom fadern förutom intresset för kvinnor, också i hög grad intresserade sig för skalbaggar. Lilla Carin var redan vid 4 års ålder på sätt och vis mer bekant med skalbaggar än med människor. Så småningom blev hon också mycket van att flytta. Så fort fadern skaffat en ny älskarinna, fick Carin och modern bege sig någon annanstans. Somrarna var frihetsperioder eftersom mor och dotter då åkte till mormodern i Estland och levde adelsliv. Som ren kuriosa kan vi nämna att den lilla Olof som Carin träffar på båten till Estland, var Olof Palme. Carin Bruce lever idag - liksom Barbro Lindgren - på Öland.

Skalbaggspassionen

Bok: Tre flugor av Bach / Barndomsskildringar nedtecknade av Barbro Lindgren
Bokförlag: Eriksson & Lindgren 2001
Musik: Skogen av Johan Norberg i framförande av
Jonas Knutsson/Johan Norberg/Eva Kruse
från CD:n  Skaren:Norrland.
Teknik: Martin Rössel, Sven Nordström
Producent: Kerstin Wixe

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista