Sputnikälskling av Haruki Murakami i uppläsning av Jörgen Düberg

Romanen Sputnikälskling sände vi som radioföljetong 2009 men hade då inget tillstånd att publicera den på vår webb. Nu har vi det, och erbjuder därför våra lyssnare denna mycket speciella och gåtfulla roman, som sommarlyssning här på vår hemsida.

Haruki Murakami är en av Japans mest populära nutida författare. Han har dessutom nått läsare över hela världen och inte minst i Sverige, där hans mångbottnade böcker är flitigt översatta. På svenska finns Fågeln som vrider upp världen, Norwegian Wood, Underground, Elefanten som gick upp i rök, och inte minst Kafka på stranden.

Längtan efter kärlek är ett tema som löper genom Haruki Murakamis (f 1949) författarskap, och det genomsyrar också den sinnliga och översinnligt gåtfulla romanen Sputnikälskling, som kan beskrivas som ett triangeldrama.

 Läraren K är 24 år. Han älskar och åtrår den bohemiska Sumire, som är 22 år och vill bli författare. Mellan K och Sumire råder en själarnas gemenskap, men Sumire älskar inte K. Hon plågas av att inte kunna älska någon alls, inte förrän hon träffar den äldre affärskvinnan och före detta pianisten Myu. Myu å sin sida förlorade helt förmågan till åtrå för fjorton år sedan – i ett pariserhjul i en liten stad i Schweiz.

Extra sommarföljetong enbart på webben 25/6 - 25/7

Sputnikälskling

Skådespelaren Jörgen Düberg

Författare: Haruki Murakami
Översättare: Vibeke Emond
Uppläsare: Jörgen Düberg
Förlag: Norstedts förlag 2008
Tekniker: Johan Chandorkar
och Mattias Miselli
Produktion: Thomas Lunderquist,
Lokatt Media

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista