sommarens önskerepris: KRISTIN LAVRANSDOTTER av Sigrid Undset

När Kristin Lavransdotter sändes i början av 90-talet i uppläsning av Ann Lundgren, blev den oerhört omtyckt och har sedan dess efterfrågats av många lyssnare.
Sigrid Undsets romantrilogi Kristin Lavransdotter har ibland kallats för världens bästa kärleksroman. Den består av titlarna Brudkronan, Husfrun och Korset.
I Radioföljetongen hör vi trilogins första del;  Brudkronan.
Kristin lever i Norge på 1300-talet. 
Berättelsen om hennes liv är en passionshistoria som utspelar sig i ett samhälle omgärdat av stränga regler som kretsar kring heder och tro.
Romanen skildrar Kristins förbjudna kärlek till Erlend, men lika stark som skildringen av kärleken mellan Kristin och Erlend är, lika stark är skildringen av kärleken mellan fadern Lavrans och Kristin.

När man idag läser Kristin Lavransdotter känns romanen märkvärdigt modern trots sitt ålderdomliga språk och trots att den skrevs 1920. Romanen filmades på 1990-talet i regi av Liv Ullman.
Sigrid Undset fick Nobelpriset 1928, inte minst tack vare Kristin Lavransdotter. Hon fick dock sitt genombrott som författare redan 1911 med ”Jenny”, en kärleks- och konstnärsroman som ställer de stora existentiella frågorna: Hur ska man leva sitt liv? Vad är kärlek? Vad är konst och vad är sanning? 
Det finns flera äldre biografier om nobelpristagaren Sigrid Undsets liv, men förra året kom ”Diktardrottningen Sigrid Undset” av Sigrun Slapgard ut i svensk översättning av Gun-Britt Sundström. Här kan man läsa om Undsets stora medeltida intresse, om hennes omvändelse till katolicismen, hennes kamp mot nazismen som under andra världskriget förde henne till USA, och om hennes minst sagt komplicerade kvinnosyn. 

Några viktiga personer i romanen

Kristin Lavransdotter
Lavrans - Kristins far
Ragnfrid - Kristins mor
Ulvhild och Ramborg - Kristins systrar
Erlend Nikulausson, Kristins älskade
Broder Edvin - munk
Sira Eirik - präst
Arne Gyrdson - Kristin barndomsvän
Simon Darre (eller Simon Andreson efter fadern Andres Darre) - Kristins trolovade
Fru Åshild - Erlends moster
Björn - fru Åshilds man
Eline Ormsdotter- Erlends frilla som han har två barn med

Kristin Lavransdotter Brudkronan

Författare:Sigrid Undset. 24 delar.
Översättning: Teresia Eurén
Bokförlag: Norstedts
Uppläsning: Ann Lundgren
Musik:Framförs av Ensemble Syntagma
samt Ensemble Alla Francesca
Bearbetning/inspelning: Ingrid Thunegard
Ljudteknik: Sven Nordström
Producent: Kerstin Wixe

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.