1 av 3
Författaren Sofi Oksanen. Foto: Toni Härkönen
2 av 3
Skådespelaren Rafael Pettersson. Foto: Henrik Palmberg
3 av 3
Skådespelaren Gunilla Nyroos. Fotograf: Katarina Larsson, SR Sörmland
oktober - december 2010

Utrensning i 30 delar av Sofi Oksanen

“Utrensning” handlar om kärlekens mörka sidor, om konsten att överleva det outhärdliga och om hur historien lever kvar också i dem som aldrig upplevde den.
Berättelsen utspelar sig i Estland, där den åldrande Aliide Truu en dag 1992 hittar den unga Zara under björkarna på sin gårdsplan. De båda kvinnorna har aldrig träffats förr, men har en gemensam historia som Sofi Oksanen långsamt och skickligt vecklar ut under romanens gång.
Sofi Oksanens prosa är oerhört sinnlig; utan överflödiga ord ger hon platser och människor liv så att man både kan känna lukten av och ta på dem.
Här doftar det nykokt hallonsylt och torkade örter, det luktar lök och stinker sperma och urin.
“Utrensning” är en grym och mörk berättelse om kvinnors utsatthet men också om Estlands mörka 1900-talshistoria, där förtrycket under Sovjettiden hastigt byts mot kapitalismens gissel.

Sofi Oksanen, född 1977, är uppvuxen i finska Jyväskylä med en estnisk mor och en finsk far. Förutom romaner skriver hon också dramatik och essäer. Hon blev mycket uppmärksammad för sin debutroman “Stalins kossor” som kom ut 2003. Även den beskriver den skräck som många ester levde med efter kriget. 2005 kom hennes andra bok “Baby Jane”. 
“Utrensning” är Sofi Oksanens tredje roman, och bygger på hennes pjäs med samma namn, som uruppfördes på Finska Nationalteatern i Helsingfors 2007.
Priserna har haglat över Sofi Oksanen för just den här romanen. När boken kom ut i Finland fick hon både Finlandiapriset och Runebergspriset. Dessutom tilldelades hon Nordiska Rådets litteraturpris för sitt  “sällsynt exakta och drabbande språk som beskriver vad historien gör med den enskilda människan och historiens närvaro i nuet".  

Detta program går inte längre att lyssna på

Det har gått 30 dagar sedan seriens sista dag och därför är lyssningsfilerna raderade. Detta på grund av upphovsrättsliga skäl.

Utrensning

Författare: Sofi Oksanen
Översättare: Janina Orlov
Uppläsare: Gunilla Nyroos och Rafael Pettersson
Förlag: Bonniers förlag 2010
Musik: Arvo Pärt “Fratres” for strings and percussion och “Fratres” for cello and piano
Ljudansvarig: Helena Lopac, JAAC Audio Media
Produktion: Andromeda Matz, JAM

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".