1 av 2
Nam Le. Fotograf: Joanne Chan
2 av 2
Louise Lindfors, skådespelare, läser Båten av Nam Le. Foto: Sammi Nummelin

Båten av Nam Le

Nam Le är född 1979 i Vietnam. Han växte upp i Australien där han utbildade sig till jurist.
Numera är han bosatt i USA. Han har gått skrivarprogrammet vid universitetet i Iowa och novellsamlingen Båten är hans debut. Den har belönats med många internationella priser.

I novellen Båten som är ”titelnovellen” i Nam Les novellsamling med samma namn möter vi den unga Vietnamesiska flickan Mai som är på flykt. Hennes familj är kvar i Vietnam. Men hon är inte helt ensam. Båten hon flyr i är överfull och driver omkring på öppet hav, dag efter dag i storm och stiltje. Mai vet inte vart hon är på väg men det spelar ingen roll för det handlar om att överleva. Vattenreserverna sinar i hettan och törsten blir helt absurd eftersom det enda båten omges av är vatten, saltvatten som är livsfarligt att dricka. I det vattnet simmar hajarna. Dom följer båten lugnt och stilla. Uppläsare är Louise Lindfors

Detta program går inte längre att lyssna på

Det har gått 30 dagar sedan seriens sista dag och därför är lyssningsfilerna raderade. Detta på grund av upphovsrättsliga skäl.

Båten

Författare: Nam Le
Översättare: Ylva Mörk
Uppläsare: Louise Lindfors
Förlag: Natur & Kultur
Musik:Lullaby for grown ups med Ane Brun
Ljud: Fredrik Nilsson
Produktion och bearbetning: Sammi Nummelin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista