2010 års nobelpristagare i litteratur: Mario Vargas Llosa: Vem dödade Palomino Molero

Krister Henriksson läser Vem dödade Palomino Molero.

Utanför den lantliga byn Talara vid Peruanska kusten, hittas en morgon i mitten av femtitalet den hängda och svårt sargade kroppen efter Palomino Molero, rekryt vid den närbelägna flygbasen. Ingen vet vem eller vilka gärningsmännen är och motivet är höljt i dunkel. Den mördade ynglingen tycks ha varit alldeles oförarglig och mest utmärkt sig för sin gudomliga sångröst och sitt gitarrspel. Ärendet hamnar hos Talaras poliskonstapel, den känslige Lituma och hans chef, den fräcke och listige löjtnant Silva. De tvingas utmana flygbasens skräckinjagande chef, överste Mindreau, som inte är ett dugg intresserad av att låta sig utfrågas av simpla civilgardister. De möter också hans gåtfulla dotter Alicia, som tycks dölja många hemligheter. Det visar sig snart att motivet till mordet är betydligt mer invecklat än de två poliserna vågat tänka sig.

Mario Vargas Llosa, 2010 års nobelpristagare i litteratur, är född 1936 i Peru där han vid sidan av sitt författarskap också varit politiskt verksam och även ställt upp i presidentvalet 1990. Hans romaner, som t.ex. "Det gröna huset", "Kriget vid världens ände" och "Bockfesten" skildrar gärna politiskt förtryck och korruption, såväl i hemlandet som i andra delar av Latinamerika

16 avsitt.

Vem dödade Palomino Molero

Författare: Mario Vargas Llosa
Översättare: Jens Nordenhök
Förlag: Norstedt 1989
Uppläsare: Krister Henriksson
Musik: Alma Corazon y Vida av Lorenzo Barcelats, framförd på andinsk harpa.
Teknik: Fredrik Nilsson, Frekventmedia
Producent: Ludvig Josephson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.