1 av 2
Maja Runeberg läser Kolka. foto:Stig-Arne Nordström SR
2 av 2
Bengt Ohlsson, författare. Foto: Ulla Montan

Kolka av Bengt Ohlsson i 19 delar

”Det får bli engelska från och med nu. Det här är mitt nya liv. Mitt nya land”.

Kolka är ett psykologiskt närgånget porträtt på en tonårsflicka som ska hitta rätt i såväl ett nytt land, ett nytt språk som i en ny familj.
Det är också en nästan plågsamt spännande berättelse om en farlig lek på nätet.

Flickan har vuxit upp med sin pappa i Lettland. Där bodde de i en lägenhet och drev en liten bar. Hon minns inte sin mamma eftersom hon bara var dryga året gammal när mamman lämnade familjen.

Någon styvmor har hon aldrig önskat sig, men nu har pappan gift sig med Katrina som också har en dotter.

Hon har alltså fått en ny familj att förhålla sig till, och en tillvaro som inte kunde vara mer annorlunda än den hon lämnat. Katrina är nämligen rik och bor på ett slottsliknande gods. Att välja den dyraste skolan är inget problem och alla är snälla och vill henne väl.

Det skulle kunna vara som i en saga, men flickan är inte säker på om hon vill att det ska bli en ond eller god saga. Hon vet inte från en dag till en annan om hon önskar sig ett lyckligt eller olyckligt slut på det här nya livet där hon känner sig så främmande.
Hennes inre är fyllt av motstridiga känslor och en mörk plan om hämnd på styvmodern tar form. Via en grov sexsida på nätet hittar hon signaturen Ensamvargen.

Bengt Ohlsson fick sitt stora publika genombrott med romanen Gregorius (2004) som han också belönades för med Augustpriset. Sedan dess har Hennes mjukaste röst och Syster kommit ut. Bengt Ohlsson är också känd för en stor läsekrets som krönikör i DN och han skriver dessutom dramatik. Kolka är den första av hans romaner som sänds som radioföljetong.

För uppläsningen svarar Maja Runeberg som arbetar som skådespelare vid Norrbottensteatern.

Kolka

Författare: Bengt Ohlsson
Förlag: Albert Bonniers förlag 2010
Uppläsare: Maja Runeberg
Musik: Brian Eno (signatur: Roman Twilight och sen spelas också låtarna Fuseli, Don´t look back,  Drift Study samt Decentre)
Teknik: Sven Nordström
Producent: Kerstin Wixe

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista