Harald Leander (Foto: Helena L. Åkesson).

Den förlorade musikanterna av William Heinesen

Följetong i 34 delar. Sänd 9/8 - 10/10  2001.

Långt ute i det kvicksilverlysande världshavet ligger ett ensamt, blyfärgat litet land. Detta lilla klippland förhåller sig nästan till det stora havet som ett sandkorn till golvet i en balsal. Men betraktat genom förstoringsglas är detta sandkorn ändå en hel värld med berg och dalar, sund och fjordar och hus med små människor i. Det är dit, till Färöarna, som William Heinesen för läsaren på en fantastisk resa.
Tiden är 1900-talets början och människorna kämpar i gladlynt och drömfylld tanklöshet mot fattigdomen. Kring dem utspelas den stora tvekampen mellan å ena sidan livsnjutarna – bland dem de tre musikaliska bröderna Moritz, Sirius och Lill-Kornelius Isaksen och deras sorglösa vänner – å andra sidan hycklarna med sparkassechefen Ankersen i spetsen som den ivrande amatörpredikanten och nykterhetsaposteln.
Radioföljetong i 34 delar av den färöiske författaren William Heinesen(1901 – 1991). Översättning: Jan Gehlin. Uppläsare: Harald Leander. Producent: Bengt Gustafsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".