Mirja Unge (Foto: Johan Ljungström)

Järnnätter av Mirja Unge

Följetong i 18 delar. Sänd 30/1 - 27/11 2001.

Järnnätter handlar om 19-åriga Bente, som bor på en gård någonstans i Mellansverige med sin mamma Mikaela och sin styvfar Tomas. När en efter en i hennes omgivning sviker, förlorar hon fotfästet, flyttar till Stockholm där hon lever med ett gäng skinheads och håller på att gå under. Det är på ett plan en handfast berättelse från svensk vardag i glesbygd och storstad. Dödfödda kalvar och slitna ryggar, förort och fotbollshuliganer. Samtidigt är det en historia om hur tillvaron rasar när en människa förlorar tilliten till sin omgivning, till språket, till sig själv. Inte minst handlar det om det kritiska förhållandet mellan mor och dotter.
Bente är bokens jag och berättare. Författaren har gett henne ett språk som är vresigt och rappt och som hon försöker skydda sig med, men som samtidigt blottlägger hennes inre för läsaren. Varje beskrivning av det yttre händelseförloppet som Bente lämnar är präglas av hennes känslor inför det beskrivna. Yttre och inre tvinnas runt varandra till en tät och flödande berättelse.
Mirja Unges mycket personliga och lödiga språk gör det lätt att komma hennes huvudperson nära och inse att utsattheten i tillvaron är något vi alla delar. Samtidigt ger det en ljus underton åt boken, för själva kraften och vitaliteten i språket ett övertygande argument för att gemenskap och kommunikation ändå är möjlig. Romanen Järnnätter är Mirja Unges andra bok och den kom ut förra året. Redaktör: Sture Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista