1 av 2
Författaren Jonas Hassen Khemiri. Foto: Leif Hansen
2 av 2
Författaren Klas Östergren. Foto: Stig-Arne Nordström SR
Går ej längre att lyssna på

2008 och 2005 års novellprisvinnarnoveller: Oändrat oändlig och En kniv i ryggen

Deras kärlek är fullkomlig. Deras möte och dans genom livet är en historia som är så vacker och fulländad att den aldrig skulle kunna formuleras på annat sätt. 

Men om deras berättelse kunde skrivas om är det bara de allra minsta bokstäverna som är möjliga att justera. Det skulle kunna vara färgen på höstlöven eller väntrummet där de möttes, men till och med en förändring av de allra minsta bokstäverna hotar att utmana berättarens bild av kärleken.

Jonas Hassen Khemiri har en fantastisk förmåga att skapa berättelser med sitt säregna språk. Han vann Sveriges Radios Novellpris 2008 med Oändrat Oändlig. Novellen ingår i samlingsboken Invasion. Jonas Hassen Khemiris debuterade med romanen Ett öga rött, som har blivit såväl film som teater.

Han vill bara vila så han väljer att fly verkligheten med hjälp av en nödlögn.

I en hiss fördubblas plötsligt hans oskyldiga lögn. Han har ingen möjlighet att komma undan. Kan sanningen må bra av en lögn, eller kan lögnen vara mer sann än sanningen?

En kniv i ryggen vann Sveriges Radios Novellpris 2005. Novellen är en av berättelserna i Åtta Glas – berättelser för nöjes skull.

Klas Östergrens litterära genombrott kom 1980 med romanen Gentlemen som 25 år senare fick sin uppföljare i Gangsters. Klas Östergren skriver också för TV och är en flitig översättare av dramatik.

Oändrat oändlig

Författare och uppläsare:
Jonas Hassen Khemiri
Musik: Theme
Everybody loves the sunshine
Innan du går
Produktion: Gun Ekroth
Producent och bearbetare:
Joseph Knevel

En kniv i ryggen

Författare och uppläsare:
Klas Östergren
Produktion: Kerstin Wixe
Producent och bearbetare:
Joseph Knevel

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".