Går ej längre att lyssna på

Radionovellen La vie en rose av Oline Stig

Läs mer om radionovellen La vie en rose. Klicka på läs mer!

”Aron, säger hon. Det måste vara femton år sedan.  Jag rycker på axlarna, fast jag vet exakt. Det är fjorton och ett halvt.” Veronika har precis flyttat tillbaka till Lund från Stockholm. Aron säljer begagnade cyklar i centrala Lund. Intill sitter en gatumusikant och spelar “La vie en rose” på dragspel om och om igen. Under studietiden delade de två lägenhet. Nu återses de många år senare, då mycket har hänt och deras liv har förändrats i olika riktningar. Ändå tycks mycket i deras relation vara sig likt. Oline Stigs berättelse handlar om en vänrelation där den ene gång på gång sviker och utnyttjar den andre, men också om hur den svage till slut går stärkt ur sveken, så att “La vie en rose” blir ett helvete att leva i.

Oline Stig, född 1966, bor i en liten by strax utanför Lund. Hennes första novellsamling “Ryggen fri” kom ut 1999, och sedan dess har det blivit två novelsamlingar till; “Ett familjeliv och nio andra” (2003) och “Den andra himlen” (2007). Förra året kom hennes första roman ut, “Jupiters öga”, en bok om hennes norske farfar som på 40-talet gick med i det nazistvänliga partiet Nasjonal Samling. Oline Stig har också skrivit dramatik för scen och är kulturskribent i bland annat Sydsvenska Dagbladet och Dagens Nyheter. 2007 tilldelades hon Tidningen Vis Litteraturpris, och 2008 Ludvig Nordström-priset. Hennes roman “Jupiters öga” var nominerad till Sveriges Radios romanpris förra året.

Fredrik Gunnarsson är skådespelare utbildad vid Teaterhögskolan i Malmö. Sedan 1997 har han återkommande medverkat på Malmö Stadsteater. Han har också arbetat på Norrbottensteatern, Stockholms stadsteater och Göteborgs Stadsteater. Fredrik har också synts på film och TV, bland annat som polisen Svartman i Wallanderfilmerna, och dessutom medverkat vid ett flertal radioteaterproduktioner.