"Den gode doktorn" av Damon Galgut

Radioföljetong i 21 delar med start 17 november kl 11.35

Till ett litet förfallet sjukhus på den sydafrikanska landsbygden anländer en dag Laurence Waters: en ung, idealistisk läkare som medvetet valt att göra sin ettåriga samhällstjänst i det område där resurserna är som sämst. Där tvingas han dela rum med en femton år äldre kollega som är cynisk och uppgiven: Frank Eloff. Det är Frank som berättar historien, och under ett års tid får vi genom hans ögon följa Laurence möte med verkligheten, i en bok som skildrar krocken mellan två generationer vita sydafrikaner, i en mörk samtid där våldet och det förflutna är ständigt närvarande.

Damon Galgut är född 1963, och ”Den gode doktorn” är hans femte roman. I en intervju i The Observer berättar han att han fascineras av hur stor skillnaden är mellan hans generation vita sydafrikaner och de tjugoåringar som bara betraktar apartheidtiden som ett avlägset minne. En gång när Galgut föreläste vid Cape Town University träffade han en ung man som berättade att han själv hade velat göra militärtjänst under apartheidtiden, eftersom han tänkte sig att det skulle vara en ”utvecklande erfarenhet”. Uttalandet, säger Galgut, visar att studenten inte alls hade förstått vad militärtjänsten handlade om: att döda människor, i en omgivning där alla humanistiska värderingar hela tiden förvreds.

”Den gode doktorn” nominerades till det prestigefyllda Bookerpriset år 2003. Den är översatt till svenska av Rose-Marie Nielsen. Av Galgut finns tidigare två böcker på svenska: ”Tid utan synd” (1985), och ”Grisars vackra skrik” (1983). Uppläsare är Jörgen Düberg. 

Producenter: Fredrik Pålsson och Sten Lundström

Musiken i följetongen kommer från Kalahari Surfers CD Akasic Record (African Dope Records, 2001). Låten heter Kicked by the Ball, och är komponerad av W. Sony och C. Penzhorn