1 av 2
Anneli Maritini. Foto Sammi Nummelin SR
2 av 2
Hernán Rivera Letelier. Foto: Daniel Mordzinski
Sänds på webben tom 14 oktober

Filmberätterskan av Hernán Rivera Letelier

Läs mer om och lyssna på Filmberätterskan mellan den 10/9 och 14/10 genom att klicka på "Läs mer".

Berättelsen utspelar sig i en liten gruvarbetarby i Atacamaöknen i Chile. I byn finns en bio. Maria Margarita och hennes fyra bröder lever ett fattigt liv med sin förlamade far. Fadern utlyser en tävling bland barnen. Den som vinner tävlingen ska få se de filmer som visas på bion. Men den som ser filmen ska kunna återberätta den för resten av familjen. Maria Margarita vinner tävlingen och genom god koncentrationsförmåga, hård träning och livlig fantasi blir hon så småningom hela byns filmberätterska. Många i byn föredrar till och med hennes berättelser framför de filmer hon återger. Hon får en försörjning, men den hotas när ny teknik når den lilla byn.

Den mångfaldigt prisbelönte chilenske författaren Hernán Rivera Letelier skulle när som helst kunna hoppa in som huvudperson eller en bifigur i den här berättelsen. Han växte också upp i en gruvby i Atacamaöknen, lärde sig läsa sent i livet och skrivandet tog fart när han vann en poesitävling där priset var en middag för två. På den tiden var Hernán Rivera Letelier en hungrig ung man. ”Filmberätterskan” är den första boken av Letelier som översatts till svenska.

Anneli Martini är frilansskådespelerare i Stockholm, men bördig från Skåne. Hon är något av en karaktärsskådespelare med starka, karismatiska kvinnogestalter som specialitet.
I Malmö har hon spelat ”Bloody Mary” i musikalen South Pacific, hon har gjort succé som Bernarda Alba, en rasande och despotisk mamma till fem frihetstörstande döttrar i Lorcas ”Bernardas hus”. Förra hösten gjorde hon huvudrollen som en annan grym och dominant mamma i ”Skänk mig snarast sonsöner” av Thomas Jonigk. Pjäsen spelades i Studion på Göteborgs Stadsteater. När ”Filmberätterskan” av Hernan Rivera Letelier dök upp här på Radioföljetongen var det självklart att Anneli Martini skulle läsa den.

Filmberätterskan

Författare: Hernán Rivera Letelier
Översättare: Hanna Axén
Uppläsare: Anneli Martini
Förlag: Norstedts 2012
Musik: Morenita Mia från skivan Antología av Hermanas Aguila
Inspelning och produktion: Sammi Nummelin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".