1 av 2
En ung Ernst Hugo Järegård läser ur Bokhandlaren som slutade bada. Foto SR
2 av 2
Fritiof Nilsson Piraten. Foto Scanpix
Sänds på webben 17/12 - 19/1

4 avsnitt ur Bokhandlaren som slutade bada av Fritiof Nilsson Piraten

Lyssna på och läs mer om Bokhandlaren som slutade bada genom att klicka på läs mer.

Bokhandlaren som slutade bada från 1937 blev en av Fritjof Nilsson Piratens mest älskade böcker och fick en renässans när Jarl Kulle filmade den 1969 med Allan Edwall i huvudrollen. 

Hela boken finns tyvärr inte inläst. De fyra delar som hittades i SR:s arkiv handlar om den beramade stockholmsresa som Bokhandlare Jakob gör med sin vän Krakow i akt och mening att leta upp Krakows stora ungdomskärlek Sabina som han aldrig slutat drömma om. Minnet av hans ungdoms kärlek har ett ljuvt skimmer över sig och trots vännen Jakobs misstankar om att Sabinas höga börd och otadliga leverne kanske mest är fantasier, har han lovat Krakow att följa honom till huvudstaden. Trots resans katastrofala vändning hinner de två uppleva många intressanta möten, inte minst under den långa tågresan.Fritjof Nilsson Piraten
föddes 1895 och dog 1972. Han räknas som något av den svenska skrönans mästare
Han debuterade 1932 med Bombi Bitt och jag som blev TV-serie liksom romanen Tre terminer. Hans roman Bock i örtagård har vi kunnat se som film, liksom Bokhandlaren som slutade bada.

Ernst Hugo Järegård behöver knappast någon närmare presentation.

För den äldre generationen är han välkänd inte minst genom TV-teaterns många uppsättningar och ett otal filmer. Många hade också glädjen att se honom på nationalscenen Dramaten i oförglömliga roller som Molièrs Tartuffe eller som Estragon i Samuel Becketts ”I väntan på Godot”.

Den yngre generationen lärde känna honom inte minst genom von Triers Tv-serie Riket där han gjorde en spektakulär och oförglömlig roll som den koleriske och danskhatande överläkaren Stig Helmer. Som uppläsare i radio är han unik med sin inlevelseförmåga och speciella diktion. Ernst Hugo Järegård dog 1998.

Bokhandlaren som slutade bada

Författare: Fritiof Nilsson Piraten
Uppläsare: Ernst Hugo Järegård
Förlag: Bonniers 1937
Inspelat 1968
Producent: Ingrid Hiort av Ornäs
och Kerstin Wixe

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista