1 av 2
Maja Runeberg. Foto SR
2 av 2
Katarina Kieri. Foto Daniel Werkmäster
Lyssna mellan 4/12 - 13/1.

Morbror Knuts sorgsna leende av Katarina Kieri. 9 avsnitt.

Lyssna på och läs mer om Morbror Knuts sorgsna leende mellan den 4/12 2012 - 13/1 2013, sen tas ljudfilerna bort av upphovsrättsskäl.

Karla växer upp med sin mamma i den svensktalande Staden vid havet i ”den nordligaste fjärdedelen av Sverige” .
Rötterna har de i Byn nära gränsälven. Staden och Byn är väsensskilda, inte minst på grund av finskan som talas i Byn som Karla inte förstår.
Karlas pappa är död sedan hennes första spädbarnsår, istället är det morbröderna Knut och Brynolf i hemgården i Byn som utgör den manliga delen av familjen. Hemma vid köksbordet i stan uttalar morbröderna sanningar om finskt och svenskt och det svenska står alltid som förlorare. Språkförbistringen till trots insuper Karla den karga och märkligt tilltalande kulturen i Byn.
Men uppväxten i de två vitt skilda världarna gör det inte enklare för Karla, hon blir en  udda fågel i båda. Hon kan spotta och svära, göra piruetter och kasta handgranater. Hon förstår sig på pojkar, men står inte ut med flätor som spretar fram under toppluvor. Hon befinner sig mellan två språk, mellan två kulturer, och tvingas försvara det ena när hon är hos det andra.
Författaren Katarina Kieri växte upp i Luleå men har rötter i svenska Tornedalen där språket är meänkieli, tornedalsfinska.

Så här berättar Katarina om varför hon skriver :
”För att det är det jag är bäst på. För att jag har något på hjärtat. För att det är ett sätt att komma nära människans komplexitet. För att försonas med mig själv. För att livet känns större under tiden. För att jag insåg en gång medan jag höll på, att smärta inte är motsatsen till lycka. Och nog också för att, som Werner Aspenström skriver i en dikt, skapa ”en gärdsgård mot döden

Katarina Kieri är årets Astrid Lindgren-pristagare och har också tidigare tilldelats en rad priser för sitt författarskap. För ungdomsromanen Dansar Elias? Nej fick hon 2004 Augustpriset för bästa ungdomsbok. Hon debuterade 1993 med diktsamlingen Slutet Sällskap och hennes bibliografi innehåller lyrik, barn och ungdomsromaner, dramatik och mängder av krönikor i dagspressen.
Morbror Knuts sorgsna leende är hennes andra roman för vuxna.


Maja Runeberg växte upp i Luleå och är utbildad på Teaterhögskolan i Malmö där hon också har arbetat med Teater Terrier. Sedan några år tillbaka tillhör hon Norrbottensteaterns fasta ensemble och Maja Runeberg har, sedan hon började arbeta i Luleå medverkar i en rad uppmärksammade produktioner som t.ex Lars Noréns Natten är dagens mor i en föreställning där man bytte könsperspektiv, Tant Blomma av Kristina Lugn och soloföreställningen Maja Runeberg sätter upp Medea. Under hösten har man kunnat se Maja Runeberg i Strindbergs Den starkare.
Maja Runeberg har tidigare läst romanen Kolka av Bengt Ohlsson som radioföljetong.

Producent Lisa Wede och Kerstin Wixe

Morbror Knuts sorgsna leende

av Katarina Kieri
Uppläsare: Maja Runeberg
Förlag: Norstedts 2010
Musik: Duet med Falgren Busk Duo
Teknik: Sven Nordström
Producenter: Lisa Wede och Kerstin Wixe.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".