1 av 2
Olga Grjasnowa Foto René Fietzek
2 av 2
Daniella Mendel-Enk. Foto: Daniella Mendel-Enk

"Ryssar är såna som gillar björkar" av Olga Grjasnowa - en roman om vad våld kan göra med en människa

Det var extremt viktigt för mig att inte skapa ett kvinnligt offer, säger författaren Olga Grjasnowa som skrivit boken "Ryssar är såna som gillar björkar".
Boken är Olga Grjasnowas debut och den har väckt stor uppmärksamhet i hela Europa. 

Huvudpersonen i romanen är Masja. Hon är i tjugoårsåldern, hon är azerisk jude och kom till Tyskland som barn. Nyckeln till hennes personlighet är ett trauma. Som litet barn har hon sett en kvinna bli mördad mitt framför hennes fötter. 
- Jag ville göra Masja stark, självständig och otrevlig, säger Olga Grjasnowa. Det finns en stereotyp om den tappra, lidande flyktingen, speciellt en kvinna, som är så vacker i sitt lidande. Men jag vill bara säga att du kan lida och fortfarande vara en dålig människa. 
Idén till boken fick Olga Grjasnowa av en verklig händelse som en bekant till familjen berättade för henne. Det var en pojke som under våldsamheterna i Azerbajdjan i början av 1990-talet försökte gå till skolan som vanligt. Men när han kom fram till skolan fick han gå hem igen, det var blodiga sammanstötningar överallt i staden. Han gick hem genom parken. Plötsligt landar en död kvinnas kropp framför hans fötter.
- Efter det förändrades hans liv, han blev aldrig sig själv igen, berättar Olga Grjasnowa. Jag har inte försökt skriva en historisk roman utan försökt fånga vad våld gör med en människa.

Olga Grjasnowa är azerisk judinna, född 1984 i Azerbajdjan. Som barn utvandrade hon med sina föräldrar till Tyskland. Hon har studerat konstvetenskap, drama och litteratur. Ryssar är såna som gillar björkar är hennes debut. Boken har uppmärksammats över hela Europa och kallats utvandrarroman, invandrarroman, samtidsroman.

Daniella Mendel-Enk är verksam som manusförfattare och skådespelare. Hon började som elvaåring på Sveriges Radios teaterutbildning för barn och har sedan dess  medverkat i produktioner på scen, tv och radio, bland annat i Kristina Lugns pjäs ”När det utbröt panik i det kollektiva undermedvetna"  och humorprogram som "Deluxe" (SR P3). För närvarande skriver Daniella på en tv-serie tillsammans med manusförfattaren Truls Andersen för produktionsbolaget Tre vänner. Hon har tidigare skrivit bl.a Filip och Fredriks animerade tv-serie "Myggan" och tv-serien ”Solsidan”.

Tove Jonstoij har träffat Olga Grasjnowa, författaren till boken Ryssar är såna som gillar björkar.
Hon frågar Olga Grasjnowa hur det började. Vad gjorde att hon skrev boken?

Ryssar är såna som gillar björkar

Författare: Olga Grjasnowa
Översättare: Svante Weyler
Förlag: Svante Weyler förlag
Uppläsare:
Daniella Mendel-Enk
Inspelad hos Svenska Grammofonstudion i Göteborg
Produktion: Tove Jonstoij

Musik:
Svalor av Jockum Nordström & Joakim Åhlund
Familiar av Nils Frahm
Til Enda av Olafur Arnalds
Under av Nils Frahm, två olika versioner
Imm el Jacket av Mashrou' Leila
Shim el ysamine av Mashrou' Leila

Ryssar är såna som gillar björkar

Man kan lyssna på ljudfilerna till och med den 20 juni 2013.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista