1 av 3
James Dean Foto Scanpix
2 av 3
Kristofer Folkhammar foto Charlotte Oscarson
3 av 3
Daniel Söderlind. Foto Philip Litner

"James" av Kristofer Folkhammar - radionovell i skuggan av filmen Ung rebell

"Jag kan inte sluta tänka på James. Jag tänker inte bli galen av kärlek. Inte heller av saknad. Jag tänker inte dö."

I denna nyskrivna radionovell har Kristofer Folkhammar förlagt handlingen till kultfilmen Ung Rebell från 1955. James Dean, Sal Mineo och Natalie Wood kommer åter till liv men rollerna är ombytta. James är inte längre huvudperson och författaren Kristofer Folkhammar leker med tanken att budskapet i filmen kanske egentligen är något helt annat. Det är en radionovell som utspelar sig på filmisk mark med begäret som scenografi.

Kristofer Folkhammar beskriver sin radionovell så här: "Novellen James är en kritisk läsning av, och en vidarediktning på filmklassikern Ung rebell från 1955.
En fri värld. En förhärskande fadersideologi. Ett begär som irrar kring sitt ointagliga mål".

Kristofer Folkhammar är född 1983 och bosatt i Göteborg. Han debuterade med romanen Isak & Billy 2011 och 2012 kom diktboken När han kysste mig förlorade jag allt. Han är medlem i poesikollektivet G=T=B=R=G och verksam som kritiker i Aftonbladet och som redaktionssekreterare på tidskriften Ord & bild.

Uppläsare är Daniel Söderlind, han är skådespelare och går i vår ut Teaterhögskolan i Luleå.

Musiken i novellen är True blue med Dirty Beaches från skivan Bandlands.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".