Liten klassiker:

Om hur en diktatur växer fram "Brun Morgon" av Franck Pavloff

Har du kanske en svart eller vit hund? Då är det avlivning som gäller!
När direktivet kommer om att det inte längre är tillåtet att äga en hund som inte är brun, tycker många att det är tråkigt men tänker inte så mycket mer på saken.


Franck Pavloff beskriver i Brun Morgon hur en diktatur växer fram utan att s.k. vanliga människor förstår att de borde reagera.
Franck Pavloff intervjuas i anslutning till sändningen av hans novell. Han skrev Brun Morgon redan 1999 när det var val i den region i södra Frankrike där han bor. Högerextrema grupperingar, ledda av Jean-Marie Le Pen, var på frammarsch.
Bara i Frankrike har den lilla boken sålts i 1.5 miljon exemplar. Den når ut till barn och ungdomar. Den är översatt till 25 språk och ingår i flera länders universitetsutbildningar.

Franck Pavloff vill med sin berättelse framförallt nå unga människor som inte har någon egen erfarenhet av förtryck och diktatur. I Brun Morgon lånar han sitt litterära uttryck från fablernas värld.
Här skäller en och annan hund.
Bara de bruna är tillåtna.

Novellen Brun Morgon

Originaltitel: Matin brun
Författare: Franck Pavloff
Översättare: Anders Bodegård
Uppläsare: Peter Jansson
Intervju: Lisa Wede
Elisabeth Grate Bokförlag AB 2003
Producent: Kerstin Wixe

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.