Lyssna mellan 19/8 - 21/9 2013

En berättelse om en man med osannolik tur - eller otur... Christer Strandberg läser Mircea Cartarescus Roulettspelaren.

En gammal, ensam och sjuklig författare sitter och skriver sin allra sista text, medan han känner döden krypa närmare. Den skrämmer honom, men han hoppas på odödlighet genom att skriva in sig själv i en hisnande berättelse från Bukarests underjord, om en roulettspelare med en helt osannolik tur – eller otur...

Roulettspelaren är en fristående berättelse, men kan också betraktas som den första delen i den rumänske författaren Mircea Cartarescus löst sammanhållna roman från 1993, Nostalgia.

Mircea Cartarescu föddes i Bukarest i Rumänien 1956. På senare år har hans trilogi Orbitór förbryllat och fascinerat många, och hans senaste bok på svenska är Dagbok 1994-2003. Cartarescu är en av Rumäniens mest hyllade och lästa nutida författare, och under det rumänska temat på bokmässan i Göteborg i september kommer han att vara en självklar deltagare. Men redan nu i augusti kan P1-lyssnarna ta del av berättelsen Roulettspelaren ur romanen Nostalgia, som kom på svenska 2002.

Christer Strandberg är en 67-årig skådespelare och lärare på Teaterhögskolan i Malmö sedan nästan 30 år. Han har undervisat i textinterpretation och arbetat mycket med radio, både på skolan och i Sveriges Radio. Bland annat med bröderna Samuel och John Becketts musikaliska pjäs Words and music.
Christer läser gärna Fritiof Nilsson Piraten och Samuel Beckett, och har undervisat mycket med Strindbergs och Shakespeares texter. För övrigt vill han rekommendera den lettiska poeten Vizma Belševicas underbara kärleksdikter.

Roulettspelaren

Bok: Nostalgia
Novell: Roulettspelaren
Författare: Mircea Cartarescu
Översättare: Inger Johansson
Förlag: Albert Bonniers förlag 2002
Musik: Béla Bartóks konsert för orkester med Londons symfoniorkester under dirigent Georg Solti i en inspelning från 1965.
Producent: Thomas Lunderquist

Lyssna på Roulettspelaren

Man kan lyssna på ljudfilerna till och med den 21 september 2013, sen tas de bort av upphovsrättsskäl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista