1 av 2
Cilla Naumann Foto Sofia Runarsdotter
2 av 2
Pernilla August. Foto: Charlie Drevstam
Nominerad till Sveriges Radios Novellpris 2013

Här börjar parken av Cilla Naumann.

Så här motiverar Dmitri Plax nomineringen av Här börjar parken:
Här börjar parken av Cilla Naumann är en stilren och suggestiv text som med sitt förrädiskt lugna tempo gläntar på dörren in till en annan människas värld, en värld full av kärlek, sorg och längtan.
Uppläsaren Pernilla August gör texten till sitt eget tal. Hon fungerar inte som en mellanhand mellan författaren och lyssnaren utan som en trovärdig och angelägen berättare.

Nomineringsjury har varit: Joseph Knevel, Katarina Wikars, Dmitri Plax, Victoria Greve, Anders Wikström.

Vi stiger in i en park tillsammans med ett par som har svårt att nå fram till varandra. Något har förändrats mellan dem, men det är svårt att sätta ord på. Något har uttalats som förut aldrig var sagt, och det har satt igång en process, som kan leda vart som helst. Novellens överraskande slut öppnar för flera möjliga scenarios i denna förtätade text där mycket bultar under ytan.

Cilla Naumann är född 1960 och bosatt i Stockholm. År 2009 blev ungdomsromanen Kulor i hjärtat nominerad till Augustpriset. Det blev också hennes senaste roman Springa med åror. I september kommer hennes nya bok, ungdomsromanen 17 timmar härifrån.

Pernilla August, som läser Cilla Naumanns novell, känner vi från stora roller på filmduken och teaterscenen. Hon har genom åren belönats med flera Guldbaggar och åtskilliga utländska filmpriser. Pernilla August är numera också verksam som långfilmsregissör och hade stora framgångar med filmatiseringen av Susanna Alakoskis roman Svinalängorna.

Producent: Ulla Strängberg.
Musik: Nödsignal ur musicalen Aniara av Andreas Kleerup.

Rösta så här!

Rösta via e-post: novellpriset@sverigesradio.se

Rösta via vanlig post: 
Novellpriset, Sveriges Radio, 971 71  Luleå.

Ange vem du röstar på och ditt namn och adress och gärna telefonnummer, så du deltar i utlottningen av en resa över dagen till Göteborg den 28/9, inträde till Bokmässan och medverkan vid prisutdelningen.

Vi lottar också ut 10 bokpriser.

Omröstningen pågår 26/8 - 8/9.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista