1 av 2
Bashkim Neziraj läser radionovellen Bakom. Foto Emma Janke
2 av 2
Alejandro Leiva Wenger. Foto privat
Nominerade till Sveriges Radios Novellpris 2013

Bakom av Alejandro Leiva Wenger

Så här motiverar Viktoria Greve nomineringen av Bakom:
Barnlandskapet är ett landskap med egna villkor och tyngdlagar. Precis bakom saker finns en plats längre bort. I Alejandro Leiva Wengers novell Bakom leker ett barn och en pappa kurragömma i en lägenhet. En lek med regler som ruckas. Ett mikrokosmos i en lägenhet där vuxenvärlden med sin historia, sina villkor och sin osäkerhet läcker in genom radion. Och frågan är vilken av världarnas regler som egentligen är mest ologiska?
I Bashkim Nezirajs uppläsning ligger ömheten och närheten som en grundton när pappan och barnet i leken sätter ord på världen.

Nomineringsjury har varit: Joseph Knevel, Katarina Wikars, Dmitri Plax, Victoria Greve, Anders Wikström.

En liten pojke virvlar genom lägenheten. Han leker kurragömma med sin pappa hack i häl. Från köket hörs radion och där pratar de om människorna som gömdes under askan i Pompeji. Pappan räknar till fem och pojken är borta. Samma pappa minns hur han lämnade sin pojke på dagis. Vände sig bort från hans gråt, gick och försvann.

Författaren Alejandro Leiva Wenger har specialskrivit novellen Bakom för Sveriges Radio. Det är en mångbottnad och mystisk text som framförs av skådespelaren Bashkim Neziraj.

Alejandro Leiva Wenger gjorde en uppmärksammad debut med novellsamlingen Till vår ära 2001. Hans prisbelönta monolog 127 gästspelade i år på bl a Stockholms Stadsteater och Malmö Stadsteater. 

Bashkim Neziraj medverkar under våren i Västmanlands teaterns föreställningen Sparka neråt. Tidigare har han varit verksam vid bl a Malmö Stadsteater och Stockholms Stadsteater.

Emma Janke som har producerat är utbildad på Stockholms dramatiska högskola och har tidigare producerat två radionoveller som vunnit Sveriges Radios Novellpris.

Rösta så här!

Rösta via e-post: novellpriset@sverigesradio.se

Rösta via vanlig post: 
Novellpriset, Sveriges Radio, 971 71  Luleå.

Ange vem du röstar på och ditt namn och adress och gärna telefonnummer, så du deltar i utlottningen av en resa över dagen till Göteborg den 28/9, inträde till Bokmässan och medverkan vid prisutdelningen.

Vi lottar också ut 10 bokpriser.

Omröstningen pågår 26/8 - 8/9.

Radionovellen Bakom

Författare: Alejandro Leiva Wenger
Uppläsare: Bashkim Neziraj
Musik: Morning fog av Gilda Butta
och Hungry Face av Mogwai
Slutmix: Mikael Brodin
Producent: Emma Janke, Klippan produktion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista