1 av 2
Astrid Trotzig. Foto Cato Lein
2 av 2
Lena Mossegård. Foto Fredrik Meyer
Nominerade till Sveriges Radios Novellpris 2013

Nycklarna av Astrid Trotzig

Så här motiverar Anders Wikström nomineringen av Nycklarna:
Astrid Trotzigs novell Nycklarna tar mig till känslor som jag känner igen efter att ha sett en olustig skräckfilm.
Men i nästa stund väcks min empati och omsorg när snö kommer i form av hårda bollar och när sockrets makt tar över.
Lena Mossegårds uppläsning ger bilder, dofter som skapar en stark närvaro.
Här problematiseras vardagen ett steg till, in till en zon, via nyckeln, till ett möte på en plats där berättelsens huvudperson inte förväntar sig att vara.

Nomineringsjury har varit: Joseph Knevel, Katarina Wikars, Dmitri Plax, Victoria Greve, Anders Wikström.

En kvinna i trettioårsåldern lider svårt av sin övervikt. Hon uppfattar sig själv som hopplöst ful och tröstar sig med stora mängder sötsaker, vilket gör att hon ständigt misslyckas med att gå ned i vikt. Dessutom utsätts hon för trakasserier av barnen i grannskapet. Men en dag uppstår ett märkligt tillfälle att hämnas.

Astrid Trotzig gjorde 1996 en uppmärksammad debut som författare med Blod är tjockare än vatten, som skildrade erfarenheten att som adoptivbarn från Sydkorea växa upp med kluvenhet och söka sina rötter i ursprungslandet. Hon har varit redaktör för BLM, Bonniers litterära magasin, och är också dramatiker.

Lena Mossegård är skådespelare utbildad vid Teaterhögskolan i Malmö 1994-97.
På TV har hon setts bl.a. i rysaren Kvinnan i det låsta rummet, hon har medverkat i ett stort antal föreställningar i Radioteatern, bl.a. Carmilla och Djupt vatten, och scenteater,  bl.a. Stockholms stadsteater, Riksteatern och Fria Teatern i Högdalen. 2011 debuterade hon som regissör med Taklagsöl på Strindbergs intima teater. Lena Mossegård är också en av de drivande bakom Teater Komet.

Rösta så här!

Rösta via e-post: novellpriset@sverigesradio.se

Rösta via vanlig post: 
Novellpriset, Sveriges Radio, 971 71  Luleå.

Ange vem du röstar på och ditt namn och adress och gärna telefonnummer, så du deltar i utlottningen av en resa över dagen till Göteborg den 28/9, inträde till Bokmässan och medverkan vid prisutdelningen.

Vi lottar också ut 10 bokpriser.

Omröstningen pågår 26/8 - 8/9.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".