1 av 3
Johannes Anyuru. Foto: Mercies May
2 av 3
Skådespelaren Fredrik Evers. Foto: Mia Gerdin/ Sveriges Radio
3 av 3
Bokomslag En storm kom från paradiset av Tony Cooper
Lyssna tom 3 november 2013

En storm kom från paradiset av Johannes Anyuru – en berättelse om en far

”Mitt liv slogs sönder av militärkuppen” säger romanens huvudperson P där han sitter i ett förhörsrum i Tanzania och militärkuppen han talar om är Idi Amins kupp i Uganda 1971. När kuppen ägde rum höll P på att utbildas till pilot i Grekland och han kom att kastas in i ett politiskt spel där han själv hade noll kontroll.  ”Jag ville bara flyga” - det var därför han sökt sig tillbaka till Afrika, till Zambia, i förhoppning att flyga besprutningsplan, men det vill förhörsledarna inte gå med på.  Han måste haft någon annan avsikt på sin agenda. Är han för eller emot Amin? Nato? P hamnar precis som Franz Kafkas K i en mardröm där han inte blir trodd, där allt han säger vänds emot honom och han är utelämnad åt andras godtycke.

Johannes Anyurus roman om P, där P kan stå för Paul eller pappa, handlar om det enskilda ödet i historiens och tillfälligheternas spel, där stormen kan slunga en människa runt jorden.  P hamnar så småningom i Sverige, väntar på bussen i förortens busskur, jobbar som svetsare på varvet och dricker whisky med sina kompisar innan han efter flera år ”dör med öppna ögon en januaridag”.

Anyuru debuterade som poet 2003, skrev tre diktsamlingar innan romandebuten 2010.  För denna sin andra roman, En storm kom från paradiset som kom ut hösten 2012, har han fått en lång rad fina priser och utmärkelser, bl a Aftonbladets litteraturpris och Ivar Los personliga pris på 330.000 kronor.

Fredrik Evers som läser romanen ingår i Göteborgs Stadsteaters fasta ensemble.  Han har även regisserat Den rätte och Colettes kokbok. Hösten 2013 spelar han Jean i Strindbergs Fröken Julie.

En storm kom från paradiset
av Johannes Anyuru
Uppläsare: Fredrik Evers
Förlag: Norstedts
Musik med The Knife, Sounds of blackness och Zap Mama.

Lyssna nedan tom 3 november 2013:

Recension

Jesper Högströms romanrecension i Expressen av En storm kom från paradiset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista