Mirja Turestedt Foto: Inga Rexed

Älskar du någon annan?

P1 tisdag 8 mars kl 11.35, repris kl 19.35

Mirja Turestedt läser Azar Mahloujians vemodiga kärlekshistoria  ”Älskar du någon annan?” i 18 delar, måndag-torsdag varje vecka till och med 7 april. 

Det är en roman om Sverige och om Iran, om flyktingskapets villkor och om tolkens roll på en flyktingsluss. Det är Azar Mahloujians andra bok i Sverige.

Azar Mahloujian har sina rötter i Iran och romanen utspelar sig, dels i 1970-talets Iran där den unga Shamsi först läser vid universitetet och sedan arbetar som lärare, dels i Sverige där Shamsi nu arbetar som tolk.

I Sverige möter hon åter sin make från Iran som hon skiljde sig från i ungdomen, då situationen i Iran utsatte deras kärlek för stora påfrestningar. Mötet med Nader väcker minnen hos Shamsi och via hennes historia med Nader flyttas läsaren tillbaka i tiden för Shahens regim i Iran.

Musiken som spelas är Mara Bebus, en 50 år gammal , nu klassisk Iransk sång av Hassan Golnaraghi.

Azar Mahloujian intervjuad per e- post av Producenten Inga Rexed. 

Varför skrev du denna bok?

Jag kände att jag hade en berättelse som kunde vara intressant. I mitt arbete som tolk har jag mött många människor på flykt och fått veta en hel del om deras situation, samtidigt som tystnadsplikt och yrkesetik hindrat mig att berätta det öppet för andra. Jag hittade lösningen i romanform där jag kunde ändra i fakta för att inte skada människorna, samtidigt som jag kunde ge läsarna en sorts ”Dokument inifrån”. Så här mår asylsökande, ville jag säga först och främst till läsarna .

Vad anser du din roman handlar om?

Den handlar om invandrares liv i hemlandet och asyllandet. Jag ville ge en bakgrund, en historia som de bär med sig hit, något som är oftast totalt okänd för svenskar. Det handlar också om två huvudstäder Stockholm och Teheran, om studentliv i Iran, om politik, kärlek, besvikelse, om moraliska frågor. 

Vad är det viktiga med romanen för dig? 

Min ambition med romanen är att skapa mer förståelse för asylsökande och flyktingar och jag hoppas att jag har lyckats.

Vad betyder romanen  för dig?

Varje bok som man skriver betyder mycket förstås. Min första bok var en självbiografi, så jag ville testa mig själv här och se om jag var kapabel att skriva en roman.  

Azar Mahloujian/ Inga Rexed

Mirja Turestedt aktuell i ”Lilian och jag” en  dramatiseringen av Ninne Olssons Augustpris-nominerade ungdomsbok om Kristina och hennes vänskap med den snygga Lilian, om musik, om killar, om kärlek på Oktobertaetaern i Södertälje.

Pjäsen spelas för unga tjejer i alla åldrar. Lilian och jag är också Mirja Turestedts premiär på Oktoberteatern!

Premiär 10/2 kl 19.00, 17/2, 24/2, 10/3, 17/3 kl 19.00 på Oktoberteatern. Spelas dessutom dagtid för skolor under hela 2005

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".