1 av 2
Vladimir Sorokin Foto Maria Sorokin
2 av 2
Rolf Lassgård Foto Emma Janke
Lyssna på ljudfilerna t o m 31 maj 2014

Ryssland då, nu och i framtiden: Rolf Lassgård läser "Snöstormen" av Vladimir Sorokin

Vladimir Sorokin är en av Rysslands mest kontroversiella författare och definitivt inte Vladimir Putins favoritförfattare. Den satiriska romanen Blått fett blev Sorokins internationella genombrott och ledde till så hätska diskussioner i hemlandet att människor inbjöds till att delta i att hans böcker offentligt förstördes under spektakulära former.
I sin senaste roman Snöstormen tecknar författaren en bild av ett Ryssland som inte liknar något annat; här anar man Tjechovs 1800-tal likväl som en science-fictionartad och fantasifull framtid.
Rolf Lassgård läser.

Doktor Garin övertalade brödkusken Harkel att ta honom med på sin självgångare som dras av ett trettiotal småhästar, stora som rapphöns. De trotsar vinterväder och kyla på sin på väg mot den avlägsna ryska byn Dolgoje. Där har doktorn en viktig uppgift; han ska vaccinera byborna mot en mystisk farsot från Bolivia. Men mörkret faller, snön rasar ner från himlen och kölden är bitande hård och det visar sig snart att Snöstormen är en svårbesegrad fiende.

Författaren Vladimir Sorokin är född 1955 i Moskva. Hans internationella genombrott kom med romanen Blått fett som kom på svenska år 2000. Boken ledde till upprörda diskussioner i Ryssland. Hans roman I det heliga Rysslands tjänst, kom ut 2008 och blev en kritikerfavorit som befäste Sorokins författarskap. Hans fjärde roman Snöstormen är en slags roadmovie i romanform där författaren blandar science fiction och satir med artonhundratals referenser.
Att författaren inte är populär bland maktens män i dagens Ryssland förstår man om man läser Vladimir Sorokins nyligen publicerade artikel om händelserna i Ukraina och Rysslands annektering av Krim.

Uppläsare är skådespeleren Rolf Lassgård som också är aktuell på Dramaten. I föreställningen Utvandrarna ser vi honom som Karl-Oskar.

Snöstormen

Författare: Vladimir Sorokin
Översättning: Ben Hellman
Uppläsare: Rolf Lassgård
Förlag: Norstedts
Musik: Sad Georges samt Tango av Matti Bye
Slutmix: Mikael Brodin
Produktion: Emma Janke/Klippan Produktion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista