1 av 2
Susan Hill
2 av 2
Björn Granath Foto SR Sammi Nummelin
Lyssna på ljudfilerna t o m 23 okt. 2014

Björn Granath läser skräckklassikern "Kvinnan i svart" av Susan Hill

1983 skrev den mångfaldigt prisbelönta brittiska författaren Susan Hill sin skräckklassiker ”Kvinnan i svart”. Den har omarbetats och framförts på teaterscen, och 2012 filmades den med Daniel Radcliffe i rollen som Londonadvokaten Arthur Kipps. Samma år tilldelades Susan Hill Brittiska Imperieorden för sin författargärning.

Det här är en skräckhistoria i ordets verkliga bemärkelse. Den handlar om den unge Londonadvokaten Arthur Kipps som får i uppdrag att ordna upp dödsboet efter Alice Drablow, en kvinna som levt helt isolerad utanför en avlägsen landsortsstad i Englands inre. Kipps kommer till Drablows begravning och märker att ingen av ortsborna vill prata om henne. Och han förstår ganska snart varför. Drablows hus, Eel Marsh House, är hemsökt. Det finns en ondska, ett ouppklarat mörker som tagit huset och de dimmiga sankmarkerna i sitt våld. Den unge advokaten Arthur Kipps är ambitiös, plikttrogen och nyfiken och det är något han kommer att få ångra.

Björn Granath är skådespelare och har sedan 60-talet gjort praktiskt taget allt man kan göra i det yrket. Han tillhör sedan 1987 den fasta ensemblen på Dramaten där han är aktuell i Stefan Larssons uppsättning av Richard III och Vibeke Bjelkes Måsen. Samtidigt medverkar han i inspelningen av filmen ”Så ock på jorden”, uppföljaren till Kay Pollacks braksuccé ”Så som i himmelen”.

Kvinnan i svart

Författare: Susan Hill
Uppläsare: Björn Granath
Översättare: Ola Klingberg
Förlag: Modernista 2013
Musik: The Woman In Black, filmmusiken.
Kompositör: Marco Beltrami
Teknik: Markus Michaeli
Slutmix: John Swartling
Produktion: Sammi Nummelin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista