Läs mer om Stopptid av Juli Zeh

På Lanzarotes karga kust har juristen Sven Fiedler sin tillflyktsort. Här bor han med flickvännen Antje och tillsammans driver dom en dykfirma, långt från hemlandet Tysklands vardagslunk.

Sven anar inte att hans lugna tillvaro snart ska förändras. Långsamt och nästan omedvetet dras han in i ett mardrömslikt triangeldrama.

"Det är så stilla här. Ödsligheten i Lahora är som att andas under vatten. Ljuvligt, men lite läskigt. Jag har inte ens bil som kan ta mig härifrån. Rilke: Men vem, när jag skriker, hör mig då…? Svar: På sin höjd Sven." 

Det är stormrika såpaskådisen Jolante von der Pahlen och den mycket äldre författaren Theodor Hast som har bokat in sig hos Antje och Sven för två veckors exklusiv dyksemester. 

Jolante har kommit hit för att lära sig allt om att dyka inför en stor provfilmning och Theodor för att få ro att skriva på sin roman.

Stopptid är en berättelse som utspelar sig både under och över Atlantens yta och som i hög grad liknar det landskap den utspelar sig i. Ett brutalt och kargt vulkanlandskap.


Juli Zeh är en hyllad tysk författare som skriver romaner, essäer och teaterpjäser, texter som på olika sätt behandlar samtiden. Hon är utbildad jurist och har skrivit en avhandling internationell rätt.
Hennes roman Corpus Delicti handlar exempelvis om livet i en hälsodiktatur där det är brottsligt att inte sköta sin kropp.
Juli Zeh flerfaldigt prisad och fick bland annat P.O. Enquists pris till en yngre författare på väg ut i Europa  (2005).

Tidigare utgivet på svenska av Juli Zeh:

  • Corpus Delicti 2010
  • Fritt fall 2009
  • Leklust 2008 

Björn Kjellman är utbildad på teaterhögskolan i Malmö och har sedan dess medverkat i mängder av stora svenska filmer, pjäser och i TV. I Sveriges Radio hörs han återkommande som schlagerexpert och han anlitats flitigt för olika uppläsningar.